X
Večina najbolj priljubljenih otroških iger vključuje tek in lovljenje v prostoru, ki zahtevata visoko sposobnost premagovanja dolgotrajne in intervalne (prekinjajoče) obremenitve. Premagovanje tovrstnih obremenitev nam omogoča gibalna sposobnost imenovana srčno-dihalna vzdržljivost. Ta skrbi za prenos kisika iz ozračja v mišice, ki ga nato porabljajo za pridobivanje energije.
Nasveti za izboljšanje srčno-dihalne vzdržljivosti
Ponovna vpeljava programa Zdrav življenjski slog bi lahko korenito pripomogla k pokoronskemu okrevanju zmogljivosti naše mladine Novo objavljena študija skupine SLOfit iz Fakultete za šport na Univerzi v Ljubljani je pokazala, da so lahko programi za dvig telesne zmogljivosti, kot je bil v naših šolah Zdrav življenjski slog, ključni pri preprečevanju debelosti v otroštvu. V razvitih državah bi lahko na ta način preprečili epidemijo otroške debelosti.
Ponovna vpeljava programa Zdrav življenjski slog bi lahko korenito pripomogla k pokoronskemu okrevanju zmogljivosti naše mladine
FitBack - interaktivna, večjezična in brezplačna spletna aplikacija za vrednotenje telesne zmogljivosti lahko korenito pripomore k pokoronskemu okrevanju otrok in mladostnikov v Evropi in po svetu
Okrevanje evropske družbe bo v prihodnosti močno odvisno tudi od tega, kako telesno zmogljivi bodo evropski otroci in mladostniki
V vsakršnem vremenu naj bodo otroci čim več časa zunaj v naravi. Pomembno je, da so primerno obuti. Pomlad nas vabi na travnike in v gozd, ob potoke, reke in morsko obalo, pa tudi v gore. Z dobro obutvijo bodo otrokove noge ostale suhe, potep pa bo zanj zanimivo doživetje. Ob tem naj otrok opazuje naravo, saj jo bo le tako spoznal in spoštoval.
Noge se potepajo
Ko se odpravimo v gore, moramo spoštovati kar nekaj pomembnih pravil glede opreme, telesne priprave, vremena in varnosti. V gorah pa je pomembno, da se tudi primerno obnašamo in spoštujemo gorniški bonton.
Ob dobri pripravi in ustrezni opremi je v gorah pomembno tudi primerno obnašanje
Otroci tudi doma sedijo, ko se učijo, berejo, delajo domače naloge. Če je sedenja preveč in začne njihova koncentracija padati, naj z gibalno prekinitvijo razmigajo svoje telo. Nekaj primerov je takih prekinitev, ki jim rečemo minuta za zdravje, je nanizanih spodaj.
Nekaj nalog za domačo minuto za zdravje
Mišična jakost je tista, ki nam omogoča, da hitro tečemo, visoko in daleč skačemo, poleg tega pa ima mnogo pozitivnih vplivov tudi na druge vidike zdravja. V kolikor bi rad/a izboljšal/a svojo mišično jakost, pa ne veš kje začeti, poglej smernice za njeno izboljšanje. Program je zastavljen tako, da si ga lahko prilagodiš glede na svoje trenutne zmožnosti in vaje nato primerno stopnjuješ.
Nasveti za izboljšanje mišične jakosti
Otroci lahko mečejo žogice z eno roko na dva načina: od zgoraj in od spodaj. Za predšolske otroke je pomembno, da čim bolj pravilno usvojijo oba meta, saj jih bodo uporabljali pri različnih športnih igrah. Obeh gibalnih spretnosti se bodo lažje naučili in izboljšali njuno izvedbo, če bodo z metanjem žogic nahranili pisano pošast.
Meta od zgoraj in spodaj bosta otrokom delala manj težav, če bodo z žogicami nahranili pošast
Igre z loparji se uvrščajo med priljubljene športe tako za skupine otrok (npr. v šoli) kot tudi družine. Med najbolj prepoznavnimi so zagotovo tenis, namizni tenis in badminton, a zanimive so tudi številne druge, ki jih vam bomo predstavili v prispevku. V slovenskem knjižnem jeziku žal nimamo prevoda za naziv »Rückschlag Spiele«, ki predstavljajo vse igre, kjer igralec vrača žogo ali perjanico – v dobesednem prevodu bi lahko rekli, da so to igre, kjer igralec vrača projektil. Zato sm...
Igre (z loparji) – za šolo in prosti čas
Zakaj je sestava našega telesa sploh pomemba? Telesna sestava je tista, ki določa, kako dobro bo deloval naš dihalni, srčno-žilni, prebavni, živčni sistem, kako dobro se bomo počutili v svojem telesu in nenazadnje – koliko napora bomo mogli vložiti v premagovanje vsakodnevnih dejavnosti, ki nas veselijo. Dobra novica je, da lahko sami z dejavnim življenjskim slogom v veliki meri vplivamo na našo telesno sestavo.
Koraki k izboljšanju telesne sestave
Stran 1 od 15 PrvaPrejšnja [1]2345 Zadnja

Kategorije

Spletna revija SLOfit nasvet

2023

Letnik 7, številka 1

Arhiv številk SLOfit nasvet

2022

Letnik 6, številka 4

Letnik 6, številka 3

Letnik 6, številka 2

Letnik 6, številka 1

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnična urednica: asist. Kaja Meh in  dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.