X
Drsanje je šport, namenjen vsem starostnim skupinam. Rekreativno lahko drsamo skoraj polovico leta na pokritih drsališčih ali v lednih dvoranah. V res ugodnih zimskih razmerah pa lahko drsamo tudi na zaledenelih naravnih vodnih površinah. Za najmlajše, ki bi želeli drsati, smo pripravili nekaj nasvetov s slikovnim gradivom.
Drsanje za vsakogar
Drsanje je zanimiva športna dejavnost, primerna za vse starostne skupine. Z njim razvijamo ravnotežje, skladnost gibanja in moč celotnega telesa, posebej še mišic nog in trupa. Predstavljamo, kako lahko otroka začetnika pripravimo na drsanje v domači dnevni sobi.
Priprava na drsanje v domači dnevni sobi
Biti bolan ni prav nič prijetno. Virusi so na pohodu in ko obležimo, moramo počivati. Po nekaj dneh pa se le lotimo pregona virusov z zanimivo igro. Tako bo čas okrevanja hitreje minil, otroci pa bodo lažje počakali ponovnega snidenja s sošolci.
Preženimo viruse
Zaradi globalnega ogrevanja med zimskimi počitnicami otroci nabirajo telohe in trobentice. Da jim pričaramo vsaj malo zimskega veselja, se lahko »kepajo« tudi v dnevni sobi. Če pa le najdete čas in možnost, da jih peljete v nekoliko višje ležeče predele, naj se kepajo ali zadevajo cilje s »pravimi« snežnimi kepami.
Snežne kepe in zimske počitnice brez snega
Marsikateremu najmlajšemu povzročajo predlogi preglavice. Razmišljanje, kje sem, ko sem na, pod, za, ob, se mota v glavah otrok. Poskusite utrjevati predloge z gibanjem, kar prikazujejo Teodor, Matic, Julija in plišasti medvedek.
Gibalno utrjevanje predlogov
Juhuhu, zimske počitnice so tu. Prav zimske počitnice so lahko čas za zaslonski odklop, saj smo postali sužnji zaslonov. Bi namesto sedenja pred zaslonom raje poskusili igro z dirkajočo papigo? Zabavno, a moraš biti potrpežljiv, vztrajen in iznajdljiv.
Zaslonski odklop z dirkajočo papigo
Aerobika je oblika telesne dejavnosti, ki združuje ritmično aerobno vadbo z vadbo za krepitev mišičnih skupin ter raztezanja. Cilj vadbe v aerobiki je izboljšati srčno-žilni in dihalni sistem ter razviti oziroma ohraniti gibljivost in mišično moč. Vadbo aerobike vodi inštruktor pred skupino, največkrat ob spremljavi glasbe, lahko pa je vodena tudi individualno.
Video učni pripomoček za aerobiko
Učenci se udeležujejo plavalnih šol v naravi, pri tem pa so fantje v trenutno zelo popularnih bermuda hlačah, v potovalkah pa se znajdejo tudi plavalna očala in maske. Zato učitelji pogosto sprašujejo, ali lahko učenci pri preverjanju plavanja nosijo plavalna očala in celo potapljaške maske. Odgovore podajamo v spodnjem prispevku.
Športna oprema, ki je dovoljena pri preizkusih znanja plavanja in plavalnih sposobnosti
Pričakovana življenjska doba prebivalcev razvitega sveta vztrajno raste in število starejših od 80 let naj bi se do sredine tega stoletja že potrojilo. S staranjem prihaja tudi do vse več degenerativnih obolenj, kamor uvrščamo tudi sarkopenijo3. V tem prispevku predstavljamo ta pojav in pomen vadbe za moči pri preprečevanju sarkopenije.
Sarkopenija: vpliv vadbe za moč na ohranjanje mišične mase
Osteoporoza je s staranjem povezana bolezen, pri kateri prihaja do upada kostne mase. To vodi v povečano število zlomov kosti, nezmožnost skrbi zase, znižanje funkcionalnosti in v debelost ter smrtnost. Osteoporoza se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških, značilna pa je predvsem za obdobje po menopavzi. Z ustrezno vadbo pa lahko izrazito zmanjšamo možnost za njen nastanek. S tem si omogočimo daljše in bolj kakovostno življenje ter možnost dolgotrajne in samostojne skrbi zase.
Z redno telesno vadbo v boj proti osteoporozi
Stran 1 od 20 PrvaPrejšnja [1]2345 Zadnja

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in doc. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.