X
Domačo dnevno sobo lahko z dvema zankama in različnimi plezali spremenimo v pravi plezalni poligon. Kako ga oblikujemo in na kaj naj bodo otroci pozorni, da bo plezanje varno zanje in tudi za pohištvo ter morebitne dekoracije dnevne sobe, je nazorno predstavljeno v spodnjem slikopisu.
Plezalni poligon za Tarzane v domači dnevni sobi
V razmaku 80 centimetrov zvrtajte v strop dve luknji in vanju namestite dve zanki, na kateri obesite različna igrala. Za najmlajše sta najprimernejša plezalni stolp in plezalna (mornarska) lestev. Kaj vse zanimivega lahko počne že predšolski otrok na plezalih v dnevni sobi, nazorno predstavlja.
Plezalna igralnica za najmlajše v domači dnevni sobi
Kaj pomenita dve luknji, zvrtani v strop dnevne sobe in dve vpeti zanki, ki omogočata pripenjanje različnih plezal? Za otroka ogromno, gotovo pa bistveno več kot klubska mizica, ki nam največkrat služi za to, da nanjo položimo noge, ko gledamo televizijo.
Klubska mizica ali plezalni poligon v dnevni sobi? Odgovor je preprost - plezala!
Zima nam omogoča ukvarjanje z dejavnostmi, ki so prilagojene prav njenim značilnostim - nizkim temperaturam in snežni odeji. Sneg nam omogoča oblikovanje snežakov, iglujev, kepanje, sankanje, smučnje. Le izkoristite ga, saj je snežnih dni zaradi globalnega segrevanja čedalje manj.
Zimsko veselje
Športna vzgoja v srednji šoli mora pripraviti dijake tudi na prihodnje poklicne obremenitve. To je še posebej pomembno za srednje strokovne in poklicne srednješolske programe. Predstavljamo prispevek o vsebinah ergonomije v zdravstveni negi, ki jih izvaja športna pedagoginja Jasmina Mauko Dimovski na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana.
Učenje osnovnih ergonomskih pristopov v zdravstveni negi pri športni vzgoji
Otroci usvajajo gibalne spretnosti z žogo v različnih fazah gibalnega razvoja. Ob tem razvijajo tudi svoje gibalne sposobnosti, situacijsko mišljenje, pozornost in razumevanje spoštovanja pravil. Najbolje je, da se otrok uči novih gibalnih vzorcev, kjer gibanje izvaja z enim ali več pripomočki (žogo, loparjem, kiji, palicami …), ob reševanju gibalnih izzivov.
Usvajanje gibalnih spretnosti z žogo
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za bralce revije Ciciban pripravila prispevek o igri, ki jo vsi poznamo, a jo običajno igramo z listom papirja in svinčnikom. Igro je »preoblekla« v gibalno različico, pri tem pa svetuje uporabo najrazličnejših pripomočkov. V zimskem času pa se lahko na podoben način igramo tudi kar v večji dnevni sobi ali na zasneženem travniku.
Tri v vrsto - poznana igra v gibalni različici
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za revijo Cicido pripravila prispevek o nekoliko bolj tvegani dejavnosti - plezanju po toboganu. Otroci se hitro naveličajo preprostih dejavnosti, zato je spuščanje po toboganu običajno zanimivo le kratek čas, sami pa najdejo drugačen, bolj izzivalen način, to je vzpenjanje po toboganu.
Plezanje po toboganu, zakaj pa ne?
Ali veste, kaj pomeni beseda parkour? Parkour je športna disciplina, v kateri mora tekmovalec priti s točke A do točke B na najhitrejši in najbolj učinkovit ter inovativen način, pri tem pa si ne sme pomagati s pripomočki. Seveda si lahko parkour zamislimo tudi kot navidezno pot v gozdu, k premagovanjem ovir pa povabimo najmlajše.
Parkour v gozdu spodbuja otrokovo kritično mišljenje in samoodgovornost
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za revijo Cicido pripravila prispevek o jesenski naravi in možnostih, ki jih ponuja za raziskovanje okolja in spodbujanje spretnosti otrok. Odpadlo listje nudi otrokom številne izzive, le primerno jih oblecimo in se prepustimo njihovi igri.
Jesenske norčije med odpadlim listjem
Stran 1 od 14 PrvaPrejšnja [1]2345 Zadnja

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnična urednica: asist. Kaja Meh

Izdajo te publikacije je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.