X
Kolikokrat ste si že zapisali novoletne zaobljube in se potem trudili, da čim prej pozabite nanje? Vam je zmanjkalo volje, motivacije in ste zato ob prvi priložnosti obupano zabrisali puško v koruzo? Ne storite te napake tudi letos. Z dobrim načrtovanjem, vztrajnostjo in malce sreče lahko namreč dosežete vse. Kar pa je volja pri tem najbolj pomembna, vam razkrijemo nekaj preprostih pravil, kako jo boste obdržali skozi vse leto.
Zakaj je pomembno, da si pametno zastavimo cilje
V slovenskem športu delujejo strokovno izobraženi in strokovno usposobljeni kadri. Med njimi obstajajo precejšnje razlike v dolžini trajanja njihovega učnega programa, njegovem obseg in zaključku, kakor tudi vstopnih pogojih za pristop v program. V praksi in pa ponekod tudi na konceptualni ravni se včasih žal skuša enačiti kompetentnost izobraženega in usposobljenega kadra, zato predstavljamo nekatere bistvene razlike med njima.
Ali so programi usposabljanja bližnjica do enake strokovne kompetentnosti v športu?
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je obiskala gasilce in za revijo Cicido pripravila prispevek o plezanju. Plezanje je ena od pomembnih veščin gasilcev, za otroke pa predstavlja gibanje, s katerim razvijajo moč rok, ramenskega obroča in trupa, skladnost gibanja in ravnotežje.
Plezanje je ena od pomembnih veščin gasilcev in nepogrešljivo za otrokov razvoj
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za revijo Ciciban pripravila »eksplozivne« gibalne izzive. Moč je namreč ena temeljnih gibalnih sposobnosti, ki jo lahko razdelimo po več kriterijih. Prav v eksplozivni moči zaznavamo upad rezultatov naših otrok v zadnjih tridesetih letih, zato jim dajmo čim več priložnosti za njen razvoj.
Z zabavnimi izzivi lahko izboljšujemo eksplozivno moč otrok
Pogosta vprašanja, ki nam jih postavljajo učitelji športne vzgoje, so povezana z licenciranjem, zato bomo poskušali pojasniti, kaj licenca sploh je in kdaj jo potrebuje učitelj športne vzgoje za svoje delo v šoli ali športu.
Kdaj učitelj športne vzgoje potrebuje licenco za svoje strokovno delo?
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za revijo Cicido pripravila jesenske gibalne izzive. Živimo na severni polobli, zato nas razveseljujejo štirje letni časi. Vsak ima svoje posebnosti, ki nam omogočajo, da si postavimo različne gibalne izzive, prilagojene njihovim značilnostim.
Jesenski gibalni izzivi za otroke in starše
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za Ciciban, eno najuglednejših revij za najmlajše, pripravila prispevek o ravnotežju in ponudila tri ravnotežne izzive. Otrok naj razvija ravnotežje s posebnimi izzivi ali športi, saj bo tako bolj stabilen in učinkovit pri številnih vsakodnevnih opravilih. Zaradi izboljševanja nadzora nad ravnotežnim položajem se namreč zmanjša količina odvečnih gibov, kar mu omogoča, da se tako lahko nauči zapletenejših spretnosti.
Izzivi, kako razvijati ravnotežje
Ravnotežje je ena od zelo zapletenih funkcij našega organizma. Opredeljeno je kot zmožnost vzdrževanja centralnega težišča telesa nad podporno površino, tako da samodejno vzdržujemo telesno držo v različnih pogojih in pri različnih dejavnostih. Ravnotežne vaje sistematično vključimo v vadbo v vseh starostnih obdobjih, posebej še v starosti, ko je upad ravnotežja povezan z večjim tveganjem za padce.
Ravnotežje je izjemno pomembno v vseh življenjskih obdobjih
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za Cicido, revijo za predšolske otroke, pripravila namig, kako lahko skupaj z otrokom sami izdelate loparje in jih uporabite za igranje prilagojenega »badmintona«. Igro je poimenovala baloninton, saj je perjanice (žogice) nadomestila z baloni. Kar lotite se dela, saj potrebujete plavalnega črva, lepilni trak, škarje in pisane balone, da bo bolj zabavno, pa seveda nekaj volje in potrpljenja. Ampak zabava je zagotovljena!
Baloninton - prilagojena igra badmintona
V reviji Ciciban je Katarina Bizjak Slanič pripravila nekaj zanimivih nalog za izboljšanje tehnike rolanja. Ko bo znal otrok dobro in varno rolati, se lahko skupaj podate na nekatere rolarske poti doma in takoj čez mejo.
Lotite se nalog za izboljšanje tehnike rolanja

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnična urednica: asist. Kaja Meh

Izdajo te publikacije je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.