X
Rezultati po kategoriji: Telesna dejavnostNazaj
Športna vzgoja v srednji šoli mora pripraviti dijake tudi na prihodnje poklicne obremenitve. To je še posebej pomembno za srednje strokovne in poklicne srednješolske programe. Predstavljamo prispevek o vsebinah ergonomije v zdravstveni negi, ki jih izvaja športna pedagoginja Jasmina Mauko Dimovski na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana.
Učenje osnovnih ergonomskih pristopov v zdravstveni negi pri športni vzgoji
Otroci usvajajo gibalne spretnosti z žogo v različnih fazah gibalnega razvoja. Ob tem razvijajo tudi svoje gibalne sposobnosti, situacijsko mišljenje, pozornost in razumevanje spoštovanja pravil. Najbolje je, da se otrok uči novih gibalnih vzorcev, kjer gibanje izvaja z enim ali več pripomočki (žogo, loparjem, kiji, palicami …), ob reševanju gibalnih izzivov.
Usvajanje gibalnih spretnosti z žogo
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za bralce revije Ciciban pripravila prispevek o igri, ki jo vsi poznamo, a jo običajno igramo z listom papirja in svinčnikom. Igro je »preoblekla« v gibalno različico, pri tem pa svetuje uporabo najrazličnejših pripomočkov. V zimskem času pa se lahko na podoben način igramo tudi kar v večji dnevni sobi ali na zasneženem travniku.
Tri v vrsto - poznana igra v gibalni različici
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za revijo Cicido pripravila prispevek o nekoliko bolj tvegani dejavnosti - plezanju po toboganu. Otroci se hitro naveličajo preprostih dejavnosti, zato je spuščanje po toboganu običajno zanimivo le kratek čas, sami pa najdejo drugačen, bolj izzivalen način, to je vzpenjanje po toboganu.
Plezanje po toboganu, zakaj pa ne?
Ali veste, kaj pomeni beseda parkour? Parkour je športna disciplina, v kateri mora tekmovalec priti s točke A do točke B na najhitrejši in najbolj učinkovit ter inovativen način, pri tem pa si ne sme pomagati s pripomočki. Seveda si lahko parkour zamislimo tudi kot navidezno pot v gozdu, k premagovanjem ovir pa povabimo najmlajše.
Parkour v gozdu spodbuja otrokovo kritično mišljenje in samoodgovornost
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za revijo Cicido pripravila prispevek o jesenski naravi in možnostih, ki jih ponuja za raziskovanje okolja in spodbujanje spretnosti otrok. Odpadlo listje nudi otrokom številne izzive, le primerno jih oblecimo in se prepustimo njihovi igri.
Jesenske norčije med odpadlim listjem
Nogomet je eden najpopularnejših in najbolj razširjenih športov na svetu. Osnovna poigravanja z žogo z nogo, ki vključujejo podajo žoge, vodenje žoge in strel na gol, so temeljne spretnosti usklajenega dela nog in pripomočka - žoge, ki naj bi jih usvojil vsak otrok ne glede na spol. V prispevku predstavljamo nogometne naloge, ki jih je pripravila profesorica športne vzgoje Katarina Bizjak Slanič za bralce revije Ciciban.
Nogometno poigravanje z žogo za dečke in deklice
Hoja je osnovni način premikanja človeka. Ko otroci shodijo, začnejo hitreje odkrivati svet okoli sebe. Hoja postane zanje samoumevna. Med hojo lahko spoznavajo naravo in se jo naučijo spoštovati. Kako se lotite hoje z otroki na igriv način, je Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, predstavila bralcem Cicidoja in SLOfit nasveta.
Igriva hoja spodbuja otrokovo domišljijo
Privajenost otroka na vodo je osnova za učinkovito učenje plavanja. Otrok, ki se boji vode, težko potopi glavo, gleda in izdihne pod vodo. Tega ga najlažje naučimo s pomočjo igre. Otrok naj s pihanjem ustvarja mehurčke na vodni gladini, šteje prste prijatelja pod vodno gladino, nato pa postane »pravi reševalec«, ki rešuje potopljive igračke z dna kopalne kadi, morja ali bazena. Pri tem mu lahko v začetku pomaga nošnja plavalnih očal ali maske, da lažje gleda pod vodo. Te spretnost...
Kako postanejo otroci »pravi reševalci« iz vode
Gibalno dejavno poučevanje je mogoče izpeljati tudi v srednji šoli. Predstavljamo takšen primer poučevanja pri predmetu anatomija s fiziologijo na Srednji šoli za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo, s katerim se je zlasti skrajšalo čas sedenja dijakov, hkrati pa so dijaki opravili manj intenzivno vadbo za moč trebušnih mišic in mišic spodnjih okončin.
Gibalno dejavno poučevanje anatomije s fiziologijo na srednji šoli
Stran 1 od 10 PrvaPrejšnja [1]2345 Zadnja

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnična urednica: asist. Kaja Meh

Izdajo te publikacije je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.