X
Arhiv po kategoriji: Športna oprema in pripomočkiNazaj
Plavanje v primerjavi z nekaterimi drugimi športi zahteva malo in poceni športno opremo. Če se med poletjem ne boste zgolj namakali v prijetni vodi, potem so poleg kopalk plavalna očala najpomembnejša oprema, še posebej, ker vam omogočijo, da spoznate plavanje na nov, vznemirljivo zanimiv način.
Podvodna perspektiva
Kopalke se vam naj prilegajo ob telo, ne smejo pa vas tiščati. Podoben učinek kot prevelike kopalke imajo stare, slabo vzdrževane ali kopalke iz bombaža. Takšne kopalke namreč hitro izgubijo svojo prožnost oz. »se razmrežijo«, kar nas ovira pri plavanju.
Kakšne naj bodo kopalke za rekreativno plavanje?
Domačo dnevno sobo lahko z dvema zankama in različnimi plezali spremenimo v pravi plezalni poligon. Kako ga oblikujemo in na kaj naj bodo otroci pozorni, da bo plezanje varno zanje in tudi za pohištvo ter morebitne dekoracije dnevne sobe, je nazorno predstavljeno v spodnjem slikopisu.
Plezalni poligon za Tarzane v domači dnevni sobi
V razmaku 80 centimetrov zvrtajte v strop dve luknji in vanju namestite dve zanki, na kateri obesite različna igrala. Za najmlajše sta najprimernejša plezalni stolp in plezalna (mornarska) lestev. Kaj vse zanimivega lahko počne že predšolski otrok na plezalih v dnevni sobi, nazorno predstavlja.
Plezalna igralnica za najmlajše v domači dnevni sobi
Kaj pomenita dve luknji, zvrtani v strop dnevne sobe in dve vpeti zanki, ki omogočata pripenjanje različnih plezal? Za otroka ogromno, gotovo pa bistveno več kot klubska mizica, ki nam največkrat služi za to, da nanjo položimo noge, ko gledamo televizijo.
Klubska mizica ali plezalni poligon v dnevni sobi? Odgovor je preprost - plezala!
Otroci usvajajo gibalne spretnosti z žogo v različnih fazah gibalnega razvoja. Ob tem razvijajo tudi svoje gibalne sposobnosti, situacijsko mišljenje, pozornost in razumevanje spoštovanja pravil. Najbolje je, da se otrok uči novih gibalnih vzorcev, kjer gibanje izvaja z enim ali več pripomočki (žogo, loparjem, kiji, palicami …), ob reševanju gibalnih izzivov.
Usvajanje gibalnih spretnosti z žogo
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za revijo Cicido pripravila zanimive gibalne izzive za razvoj gibalnih sposobnosti in oblikovanje osnovnih gibalnih vzorcev najmlajših, pri tem pa je uporabila kar zvitke toaletnega papirja. S temi gibalnimi izzivi učinkovito razvijamo skladnost gibanja, ravnotežje, s preskoki hitro (odrivno) moč nog, s hojo po vseh štirih pa tudi moč rok.
Za razvoj gibalnih sposobnosti najmlajših lahko uporabite tudi toaletni papir
Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, je za Cicido, revijo za predšolske otroke, pripravila namig, kako lahko skupaj z otrokom sami izdelate loparje in jih uporabite za igranje prilagojenega »badmintona«. Igro je poimenovala baloninton, saj je perjanice (žogice) nadomestila z baloni. Kar lotite se dela, saj potrebujete plavalnega črva, lepilni trak, škarje in pisane balone, da bo bolj zabavno, pa seveda nekaj volje in potrpljenja. Ampak zabava je zagotovljena!
Baloninton - prilagojena igra badmintona
V reviji Ciciban je Katarina Bizjak Slanič pripravila nekaj zanimivih nalog za izboljšanje tehnike rolanja. Ko bo znal otrok dobro in varno rolati, se lahko skupaj podate na nekatere rolarske poti doma in takoj čez mejo.
Lotite se nalog za izboljšanje tehnike rolanja
V reviji Ciciban je Katarina Bizjak Slanič pripravila osnovna navodila za prve korake na rolarjih in nekaj zanimivih nalog za izboljšanje tehnike rolanja. Otrok se lahko začne učiti rolanja pri štirih letih, hkrati pa ga moramo naučiti pravilnega padanja. Če želimo, da bomo skupaj uživali na rolarjih, pa je pomembno tudi, kakšno opremo kupimo.
Rolanje je odlična vadba ravnotežja
Stran 1 od 3 PrvaPrejšnja [1]23 Zadnja

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in asist. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.