X

SLOfit – to smo mi vsi

Več kot polovica Slovencev nas je v otroštvu že bila vključenih v Športnovzgojni karton, s katerim že 40 let skrbimo za načrtovanje potrebnih sistemskih ukrepov za zdravo prihodnost naših otrok.

A neizpodbitno dejstvo je, da za svoje zdravje v vseh starostnih obdobjih najbolje poskrbimo sami. Z gibanjem in zdravim življenjskim slogom. In čeprav se tega zavedamo, sta pogosto motivacija in volja tisto, kar nam manjka, da bi pravočasno preprečili neprijetne posledice sodobnega načina življenja ali upočasnili spremembe, ki jih prinaša starost.

V ekipi SLOfit smo se tudi zato odločili, da ŠVK nadgradimo s prvimi brezplačnimi znanstveno zasnovanimi meritvami telesne zmogljivosti odraslih SLOfit odrasli in vam pri tem pomagamo.

Ljubezen do zdravja in uravnoteženega načina življenja pa z nami delijo tudi naši SLOfit ambasadorji. Med katerimi so tako akademiki, znanstveniki, strokovnjaki, gospodarstveniki kot športniki, glasbeniki, novinarji, igralci. Skratka uspešni posamezniki, ki so sicer strokovnjaki na svojem področju, a želijo skupaj z nami čim več ljudi "okužiti" z zdravimi navadami ter pozitivnim odnosom do svojega telesa.

AJDA ROTAR URANKAR in DAVID URANKAR
 

On je televizijski voditelj, spletni vplivnež, model. Obraz v oglasih za Adidas, Mercedes-Benz, Austrian Airlines, ambasador prestižnih ur Breitling. Jutranji človek, mož in očka.  Ja, vse to, a ne nujno v tem vrstnem redu, je David Urankar. Pisanemu naboru pa je leta 2019 dodal še nominacijo za fatalnega moškega.  


A kot on, je fatalna tudi ona. Ker ima vse, kar mora imeti fatalka. Ki ni samo lepotica, ampak ima karizmo. Ajda je ustanoviteljica znamke Minimellows, oblikovalka, vplivnica na družbenih omrežjih, ustvarjalka podkastov. Odločna, disciplinirana ženska in ljubeča mama nabritima mulčkoma, ki drži vse štiri vogale pri hiši. Z Davidom sta par že iz najstniških let in imata odnos, ki temelji na iskrenosti ter zaupanju. Tako bi, po skoraj 14 letih, na vprašanja lahko odgovarjala drug za drugega, pa nihče ne bi opazil.  In kje srečaš tako fatalno ljubezen? Na treningih atletike!  


»David mi je takoj padel v oči. Vedno sem mu v šali govorila, da ima najlepše roke na celem stadionu.« Tako je ljubezen med športom ujela Ajdo. 
 

Davida pa: »Spomnim se punce, ki se je nekega popoldneva pojavila na stadionu in od tistega trenutka je nisem več spravil iz misli. Spomnim pa se tudi, da sva se zmenila, da se dobiva po treningu in sem jo nekajkrat zaman čakal.« 

Še danes, pa naj je situacija še tako slaba, se vedno skušata odzvati s pozitivno energijo in vse je takoj lažje. Lažje pa jima je tudi zato, ker imata (še vedno) oba rada šport. Tako zelo, da je kar prvih deset stvari, ki jima pade na pamet v prostem času, povezanih s športom.  
 

Pravzaprav z ljubeznijo, ki se (z)druži s športom. 

GORAN VOJNOVIĆ
 

Kako gresta skupaj knjiga in košarka? Res ni veliko nekdanjih košarkarjev, ki bi pisali knjige in snemali filme. Toda ....Trije romani, trije kresniki in - Goran Vojnović, ki je mladost pustil pod fužinskimi koši, je gotovo najbolj odmeven, vroč, intriganten slovenski pisatelj, lucidni kolumnist, filmski režiser zadnjega desetletja.
 

A še danes si glavo zrači ter se za svoje dobro telesno počutje nenehno bori s športom. Rekreativno igra nogomet in košarko, trenirka pa se mu zdi eno najbolj udobnih oblačil »ever«. Ne šumeča, bombažna.
 

V njej tudi piše in se rekreira. Zato vztraja: »Trenirke ne dam!!!« Več kot očitno je torej, da gresta kultura in šport čisto dobro skupaj. Da stereotip o »nekulturnih« športnikih, ne drži. Kot ne drži, da umetniki in kulturniki prezirajo šport. Da je kultura za posvečene, šport pa za kmete.
 

In skrajni čas je, da ju začnemo prepletati.
 

NIK ŠKRLEC
 

Zanj ni nič samoumevno in ni naiven. Najbrž je zato v vsem tako presneto dober! A če bi želeli našteti vse, kar počne, bi trajalo v neskončnost. In gotovo bi vmes postal še kaj.  Nik Škrlec je namreč eden najbolj zanimivih, pristnih in na svoj način utrganih ljudi. Je zgled kreativnosti, vztrajnosti, domiselnosti. Gledališki igralec in avtor predstav, TV voditelj, prostočasni »znanstvenik« ter voditelj delavnic pomnjenja, ki z vsakim posnetkom na YouTube ter objavo na socialnih omrežjih prinese inspiracijo in poskrbi za prešeren nasmešek mnogih. 

 

Že dolgo časa se potaplja na dah, potem se je po naključju naučil sestavljati Rubikovo kocko in pomislil - to dvoje se da združil! V projektu Rekord je tako med potopom na dah pod vodo sestavil kar 10 Rubikovih kock.  
 

Da je postal prvak v pomnjenju števila π, pa je začel celo žonglirati. No, v bistvu je žongliral že prej, ker ga žongliranje vedno uči, da so še tako zahtevni cilji dosegljivi, če jih razstaviš na manjše korake in se jih umirjeno, neobremenjeno lotiš.  Enako, kot o vadbi in urjenju misli ter možganov, pa razmišlja tudi o urjenju telesa - ključni so vaja, zagnanost in volja. Ni druge skrivnosti. Ne gre za neki poseben talent, temveč za vztrajnost.

VID VALIČ
 
  1. Kako se izogneš temu, da si kreten na prvem zmenku? Oziroma - kaj pomeni medsebojno spoštovanje?  
  2. Kako se spopadeš s psihičnimi težavami?  
  3. In, nenazadnje - kako seksaš …  

… … so tri noro pomembne stvari, ki jih Vid Valič, vroče ime slovenske stand-up komedije in malih ekranov, zameri učiteljem, ker so mu jih v šoli zamolčali. Še najbolj pa četrto - kako poskrbiš za svoje telo in zdravje. Ja, saj je telovadba v šoli, vendar ni dovolj pogosta. In lahko bi nas učili tudi o vsakdanjih gibalnih vzorcih, na primer, kako pravilno sedeti, da pozneje nimaš težav s križem, kakšne vaje moraš delati, če te boli vrat ali hrbet, kako pravilno hoditi, da se ne vlečeš kot cunja, ter kako pomembni sta stabilnost in gibljivost telesa za katerikoli šport, a tudi v vsakdanjem življenju.

 

 

 

IZTOK ČOP
 

Je eden naših najuspešnejših vrhunskih športnikov, ne le v Sloveniji. In eden redkih sploh, ki so že na svojih prvih olimpijskih igrah osvojili kolajno. Njegova je bila še posebej zgodovinska, saj je bila v paru z Denisom Žvegljem na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 sploh prva slovenska.
 

23. septembra 2000 pa je bil v dvojnem dvojcu z Luko Špikom in ob strelcu Rajmondu Debevcu z malokalibrsko puško v trojnem položaju tudi med prvimi Slovenci, ki so jim za zlato kolajno na olimpijskih igrah zaigrali Zdravljico.
 

Od Barcelone do Londona je skupaj dve desetletji tako branil slovenske barve, serijsko osvajal medalje na največjih tekmovanjih in prestavljal mejnike slovenske športa, zato ga poznajo vse generacije. Dobitnik štirih olimpijskih in dvanajstih medalj s svetovnih prvenstvih pa je danes tudi poslovno povezan z veslanjem, medtem ko vsak prosti trenutek izkoristi, da je na kolesu.
 

Prav dan, ko so trije športniki samostojne Slovenije leta 2000 v Sydneyju prvič prejeli zlata olimpijska odličja – 23. september, pa od leta 2020 obeležujemo kot dan slovenskega športa.
 

In kaj ob teh poklonih športu razmišlja Čop? »Želim si, da dan športa res dviguje zavest o njegovih pozitivnih vplivih in naj se sistemsko uredi, da se bodo vsi, ne glede na finančne zmožnosti, lahko ukvarjati s športom.
 

IGOR E. BERGANT
 

Dobrodošli v drugem domu Igorja E. Berganta – v tv-studiu 3, kjer nastajajo Odmevi, in njegovem kotu v pisarni. Na najbolj izpostavljenem mestu visi fotografija vratc, pri katerih je na olimpijskih igrah v Naganu spektakularno padel Herman Maier, pod njo je podpisan pokojni Cerkovnik. Okoli nje pa se gnetejo večinoma nogometni spominki.
 

A še marsikaj drugega pri Igorju E. Bergantu ne pušča dvomov, da sta šport, natančneje tek in nogomet, ter novinarstvo njegovi veliki ljubezni. Športnih genov namreč ni podedoval le po dedu in očetu – slovenski in nekoč jugoslovanski šport bi si res težko predstavljali brez Kukija Berganta –, tudi njegova mama je nekdanja uspešna atletinja, jugoslovanska državna prvakinja v teku na 100 metrov in pozneje še na 800 metrov, kar je bila tedaj najdaljša tekaška disciplina za ženske. 
 

Je potem sploh čudno, če je njen sin predan teku? Da je pretekel kar nekaj maratonov?  Pa se kdaj vendarle spopade z lenobo? Mu recimo deževen dan dovoli »prešpricati« kakšen napor? »Ne. Veš, da moraš. Največ je vredno, ko premagaš samega sebe,« odgovori brez pomišljanja. 
 

Zato si je že kar težko zamisliti boljšega SLOfit ambasadorja.