X

SLOfit – to smo mi vsi

Več kot polovica Slovencev nas je v otroštvu že bila vključenih v Športnovzgojni karton, s katerim že 40 let skrbimo za načrtovanje potrebnih sistemskih ukrepov za zdravo prihodnost naših otrok.

A neizpodbitno dejstvo je, da za svoje zdravje v vseh starostnih obdobjih najbolje poskrbimo sami. Z gibanjem in zdravim življenjskim slogom. In čeprav se tega zavedamo, sta pogosto motivacija in volja tisto, kar nam manjka, da bi pravočasno preprečili neprijetne posledice sodobnega načina življenja ali upočasnili spremembe, ki jih prinaša starost.

V ekipi SLOfit smo se tudi zato odločili, da ŠVK nadgradimo s prvimi brezplačnimi znanstveno zasnovanimi meritvami telesne zmogljivosti odraslih SLOfit odrasli in vam pri tem pomagamo.

Ljubezen do zdravja in uravnoteženega načina življenja pa z nami delijo tudi naši SLOfit ambasadorji. Med katerimi so tako akademiki, znanstveniki, strokovnjaki, gospodarstveniki kot športniki, glasbeniki, novinarji, igralci. Skratka uspešni posamezniki, ki so sicer strokovnjaki na svojem področju, a želijo skupaj z nami čim več ljudi "okužiti" z zdravimi navadami ter pozitivnim odnosom do svojega telesa.

Kaj menijo o SLOfit

AJDA ROTAR URANKAR in DAVID URANKAR -

On je televizijski voditelj, spletni vplivnež, model. Obraz v oglasih za Adidas, Mercedes-Benz, Austrian Airlines, ambasador prestižnih ur Breitling. Jutranji človek, mož in očka.  

Ja, vse to, a ne nujno v tem vrstnem redu, je David Urankar. Pisanemu naboru pa je leta 2019 dodal še nominacijo za fatalnega moškega.  

A kot on, je fatalna tudi ona. Ker ima vse, kar mora imeti fatalka. Ki ni samo lepotica, ampak ima karizmo. Ajda je ustanoviteljica znamke Minimellows, oblikovalka, vplivnica na družbenih omrežjih, ustvarjalka podkastov. Odločna, disciplinirana ženska in ljubeča mama nabritima mulčkoma, ki drži vse štiri vogale pri hiši. 

Z Davidom sta par že iz najstniških let in imata odnos, ki temelji na iskrenosti ter zaupanju. Tako bi, po skoraj 14 letih, na vprašanja lahko odgovarjala drug za drugega, pa nihče ne bi opazil. 

In kje srečaš tako fatalno ljubezen? Na treningih atletike!  

»David mi je takoj padel v oči. Vedno sem mu v šali govorila, da ima najlepše roke na celem stadionu.« Tako je ljubezen med športom ujela Ajdo. 

Davida pa: »Spomnim se punce, ki se je nekega popoldneva pojavila na stadionu in od tistega trenutka je nisem več spravil iz misli. Spomnim pa se tudi, da sva se zmenila, da se dobiva po treningu in sem jo nekajkrat zaman čakal.« 

Še danes, pa naj je situacija še tako slaba, se vedno skušata odzvati s pozitivno energijo in vse je takoj lažje. Lažje pa jima je tudi zato, ker imata (še vedno) oba rada šport. Tako zelo, da je kar prvih deset stvari, ki jima pade na pamet v prostem času, povezanih s športom.  

Pravzaprav z ljubeznijo, ki se (z)druži s športom. 

Preberi več
GORAN VOJNOVIĆ -

Kako gresta skupaj knjiga in košarka? Res ni veliko nekdanjih košarkarjev, ki bi pisali knjige in snemali filme. Toda …  

… Trije romani, trije kresniki in - Goran Vojnović, ki je mladost pustil pod fužinskimi koši, je gotovo najbolj odmeven, vroč, intriganten slovenski pisatelj, lucidni kolumnist, filmski režiser zadnjega desetletja.   

A še danes si glavo zrači ter se za svoje dobro telesno počutje nenehno bori s športom. Rekreativno igra nogomet in košarko, trenirka pa se mu zdi eno najbolj udobnih oblačil »ever«. Ne šumeča, bombažna.   

V njej tudi piše in se rekreira. Zato vztraja: »Trenirke ne dam!!!«  

Več kot očitno je torej, da gresta kultura in šport čisto dobro skupaj. Da stereotip o »nekulturnih« športnikih, ne drži. Kot ne drži, da umetniki in kulturniki prezirajo šport. Da je kultura za posvečene, šport pa za kmete.   

In skrajni čas je, da ju začnemo prepletati.

Preberi več
NIK ŠKRLEC - Dramski igralec in televizijski voditelj

Zanj ni nič samoumevno in ni naiven. Najbrž je zato v vsem tako presneto dober! A če bi želeli našteti vse, kar počne, bi trajalo v neskončnost. In gotovo bi vmes postal še kaj.  

Nik Škrlec je namreč eden najbolj zanimivih, pristnih in na svoj način utrganih ljudi. Je zgled kreativnosti, vztrajnosti, domiselnosti. Gledališki igralec in avtor predstav, TV voditelj, prostočasni »znanstvenik« ter voditelj delavnic pomnjenja, ki z vsakim posnetkom na YouTube ter objavo na socialnih omrežjih prinese inspiracijo in poskrbi za prešeren nasmešek mnogih. 

Že dolgo časa se potaplja na dah, potem se je po naključju naučil sestavljati Rubikovo kocko in pomislil - to dvoje se da združil! V projektu Rekord je tako med potopom na dah pod vodo sestavil kar 10 Rubikovih kock.  

Da je postal prvak v pomnjenju števila π, pa je začel celo žonglirati. No, v bistvu je žongliral že prej, ker ga žongliranje vedno uči, da so še tako zahtevni cilji dosegljivi, če jih razstaviš na manjše korake in se jih umirjeno, neobremenjeno lotiš.  

Enako, kot o vadbi in urjenju misli ter možganov, pa razmišlja tudi o urjenju telesa - ključni so vaja, zagnanost in volja. Ni druge skrivnosti. Ne gre za neki poseben talent, temveč za vztrajnost.

Preberi več
DRUŽINA PUČKO - starša Katja in Sebastijan ter otroka Lorina in Lenart

SLOfit se nama zdi res super. Vsako leto skupaj z otrokoma ugotovimo, koliko sta napredovala v posameznih nalogah, kakšni so njuni rezultati v primerjavi z rezultati vrstnikov, mogoče pa je celo primerjati njune rezultate z najinimi, ko sva bila njunih let. SLOfit je tudi spodbuda za naše aktivno in zdravo preživljanje prostega časa.

Preberi več
ALJAŽ PEGAN - eden izmed najuspešnejših slovenskih orodnih telovadcev

V času svoje aktivne športne kariere sem spoznal, da sem ravno s pomočjo meritev lahko ustrezno načrtoval trening in izboljšal pomanjkljivosti, kar me je pripeljalo do vrhunskih rezultatov v športni gimnastiki. Kot starš dveh otrok se še posebej zavedam pomena spremljanja razvoja otroka, saj edino tako lahko družba in stroka pravočasno ukrepata v smeri ohranjanja zdravja in gibalne učinkovitosti naše populacije.

Preberi več
MARKO PRIMOŽIČ - ravnatelj OŠ Ivana Groharja iz Škofje Loke in dolgoletni športni delavec

Stalno spremljamo telesni in gibalni razvoj naših učencev s SLOfit. S tem med drugim preverjamo tudi, kako dobro delamo pri športu. Z rezultati seznanjamo učiteljski zbor, starše in lokalno skupnost. Na podlagi ugotovitev, ki izhajajo iz SLOfit spremljave, načrtujemo programe za dvig gibalne dejavnosti naših otrok.

Preberi več
DEJAN KRALJ - slovenski kajakaš na divjih vodah. Za Slovenijo je nastopil na Poletnih olimpijskih igrah 2000 v Sydneyju

Pomembno, je da se sistematično vodenje športnovzgojnih kartonov nadaljuje in ohrani, zato projekt SLOfit podpiram.

Preberi več

Vsa mnenja >