X
Ali lahko katapultiranje uporabimo tudi v otroški igri? Poglejte v prispevku, kako lahko sami naredimo katapult ter z njegovo pomočjo razvijamo ravnotežje, eksplozivno moč in natančnost. V zabavno dejavnost pa lahko vključimo tudi sosede.
Katapult
Ravnotežje je ena od gibalnih sposobnosti, ki je tesno povezana tudi z učno uspešnostjo otrok. Vadba ravnotežja spodbuja sposobnost branja in pisanja, obenem pa zmanjšuje učne težave otrok, saj so otroci po takšni vadbi bolj pozorni, osredotočeni na učno snov in manj nemirni.
Igre ravnotežja za boljšo učno uspešnost
Nekaterim odraslih se tek zdi mučen, boleč, dolgočasen in na nek način nesmiseln. Zaradi tega je zanje odbijajoč. Bojijo se ga, celo sovražijo. Morda tudi vas, ko slišite besedo tek, kar malo zmrazi, stisne v prsnem košu, zaboli? Zakaj se vam to dogaja? Kaj slabega se vam je zgodilo pri teku?
Zakaj nekateri ne marajo teka?
Hokej na ledu je ena od popularnejših slovenskih moštvenih iger. Kdo ne pozna Anžeta Kopitarja, našega najuspešnejšega hokejista in klasičnih dvobojev dveh moštev iz Ljubljane ter Jesenic? Poznamo tudi inline hokej, hokej na travi in njegovo zimsko različico dvoranski hokej. Kaj pa hokej na mizi? Preizkusite se v »novi« igri, namenjeni razvijanju natančnosti in taktičnega mišljenja.
Hokej na mizi
Poletje naj bo namenjeno dogodivščinam v naravi, pri tem pa naj se otrok spremeni v pustolovca, ki raziskuje okolico in premaguje ovire s hojo, plezanjem, skakanjem in iskanjem različnih predmetov in pojavov.
Poletna dogodivščina v naravi
Igre z loparji ali drugimi pripomočki (palicami, kiji), s katerimi udarjamo žogico, so za mlajše otroke zahteven zalogaj, saj morajo prej obvladati svoje telo na mestu (t. i. stabilnostna gibanja) in v gibanju (t. i. lokomotorna gibanja) brez uporabe dodatnega pripomočka. Z otroki začnimo tako, da z loparjem udarjajo milne mehurčke ali žogico, navezano na vrvico, ki visi z drevesa.
Namizni tenis pod drevesom
Ocenjevanje je končna didaktična stopnja, ki sledi ustreznemu načrtovanju, izpeljavi in sprotnemu preverjanju. Zato je temelj dobrega ocenjevanja dober pouk. Učitelj, ki bo učence česa naučil in pri pouku upošteval njegove različne razsežnosti, gotovo ne bo imel težav z ocenjevanjem.
Temelj dobrega ocenjevanja je dober pouk
Plavanje v primerjavi z nekaterimi drugimi športi zahteva malo in poceni športno opremo. Če se med poletjem ne boste zgolj namakali v prijetni vodi, potem so poleg kopalk plavalna očala najpomembnejša oprema, še posebej, ker vam omogočijo, da spoznate plavanje na nov, vznemirljivo zanimiv način.
Podvodna perspektiva
Kopalke se vam naj prilegajo ob telo, ne smejo pa vas tiščati. Podoben učinek kot prevelike kopalke imajo stare, slabo vzdrževane ali kopalke iz bombaža. Takšne kopalke namreč hitro izgubijo svojo prožnost oz. »se razmrežijo«, kar nas ovira pri plavanju.
Kakšne naj bodo kopalke za rekreativno plavanje?
Ocenjevanje opredeljujejo šolski pravilniki in didaktična priporočila v učnem načrtu posameznega predmeta. Učitelju naj bi podajali odgovore na vprašanja zakaj, kaj, kako in kdaj ocenjevati.
Ocenjevanje uokvirjajo pravilniki in didaktična priporočila učnega načrta

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in doc. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.