X
14jan.

Športna oprema, ki je dovoljena pri preizkusih znanja plavanja in plavalnih sposobnosti

Učenci se udeležujejo plavalnih šol v naravi, pri tem pa so fantje v trenutno zelo popularnih bermuda hlačah, v potovalkah pa se znajdejo tudi plavalna očala in maske. Zato učitelji pogosto sprašujejo, ali lahko učenci pri preverjanju plavanja nosijo plavalna očala in celo potapljaške maske. Odgovore podajamo v spodnjem prispevku.

Izr. prof. dr. Jernej Kapus

Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport

Pri preizkusih znanja plavanja in plavalnih sposobnosti  naj učenci uporabijo enako opremo, kot jo pri učenju plavanja. Z informacijami o učenčevi opremi in pripomočkih (kopalke, plavalne kape, maske, dihalke …) naj učitelji seznanijo starše na sestanku pred plavalnim tečajem v drugem ali tretjem razredu oziroma pred šolo v naravi.

KOPALKE

Učenci naj bodo oblečeni v primerne kopalke, ki jih med plavanjem ne ovirajo1. Za dekleta so najprimernejše enodelne ali športne dvodelne kopalke. Pri slednjih naj imajo hlačke v pasu vrvico. Fantje naj uporabijo športne kopalke z vrvico v pasu. Oprijete kopalke jim omogočajo neovirano plavanje z minimalnim dodatnim uporom. Ker jih pritrdijo z vrvico, lahko plavajo brez strahu pred njihovo nepričakovano izgubo med drsenjem po skoku in obratih. Nasprotno, bermuda (kopalne) hlače ustvarjajo večji dodatni upor in ovirajo učinkovito plavanje. Zaradi higienskih vzrokov je njihova uporaba v nekaterih bazenih celo prepovedana.  

PLAVALNE KAPE

Pri uporabi plavalne kape moramo upoštevati kopališki red. Ponekod je uporaba za vse goste nujna, v večini bazenov je le poljubna. Kljub vsemu je uporaba plavalne kape zelo priporočljiva za vse učence z daljšimi lasmi. Speti daljši lasje so namreč nujen pogoj za neovirano dihanje med plavanjem. Pri tem se je treba zavedati, da spenjanje las z elastikami in sponkami običajno ni dovolj čvrsto, da bi jih ustrezno zadržalo tudi med hitrejšim plavanjem s pravilnim potapljanjem glave.

Slika 1

Ustrezna športna oprema za učenje in preizkuse znanja plavanja in plavalnih sposobnosti

Plavanje_mala

PLAVALNA OČALA

Uporaba plavalnih očal ali mask je pri testiranju dovoljena, razen pri1:

  • preizkusu stopnje bronastega delfina,
  • pomožnih nalogah stopenj morskih konjičkov, s katerimi se ocenjuje znanje gledanja pod gladino,
  • pomožni nalogi stopnje kita, s katero se ocenjuje znanje samoreševanja v primeru mišičnega krča.

Pri tem preizkusu in pomožnih nalogah je uporaba mogoča le na predlog zdravnika. Slednje je tudi edini razlog za uporabo zamaškov za ušesa. Uporaba plovnih pripomočkov pri testiranjih ni dovoljena, razen pri pomožnih nalogah plavanja udarcev v prsnem ali hrbtnem položaju (stopnje morskih konjičkov, delfinčka in delfinov). Tudi uporaba dihalke in plavutk pri testiranjih ni dovoljena.

Uporaba plavalnih očal/maske in dihalke je pri začetnem učenju plavanja sicer smiselna za zmanjševanje strahu pred vodo in ustvarjanja lažjih okoliščin za učenje iztegnjenega položaja telesa na gladini (med drsenjem in med plavanjem)2. To dviguje samozavest plavalnih začetnikov (predvsem tistih z izrazitim strahom pred vodo), jih motivira in jim olajša učenje. Po drugi strani pa uporaba plavalnih očal in predvsem dihalke ni najprimernejša in ne najbolj smiselna za učenje dihanja. Ob tem opozarjamo tudi na to, da mora biti uporaba primerna in preudarna. Obstaja namreč nevarnost, da se plavalni začetniki preveč navadijo na ta dva pripomočka, s čimer se oteži usvajanje vodnih kompetenc brez njihove uporabe. Končni cilj začetnega učenja plavanja je vendarle varno plavanje brez pripomočkov.

VIRI

1Kapus, J. (2018). Razlaga dopolnjenih meril za ocenjevanje znanja plavanja in plavalnih sposobnosti. Priročnik za magistre in profesorje športne vzgoje ter učitelje in vaditelje plavanja.

https://www.sportmladih.net/uploads/cms/file/NSP/NSP_prirocnik_oktober_2018.pdf

2Misimi, F., Kajtna, T. in Kapus, J. (2023). Učinki uporabe plavalnih očal in dihalke pri plavalnih začetnikih z izrazitim strahom pred vodo. Šport, 71(1/2), 199−206.

 

 

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in doc. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.