X
Ali lahko katapultiranje uporabimo tudi v otroški igri? Poglejte v prispevku, kako lahko sami naredimo katapult ter z njegovo pomočjo razvijamo ravnotežje, eksplozivno moč in natančnost. V zabavno dejavnost pa lahko vključimo tudi sosede.

Katarina Bizjak Slanič1 in prof. dr. Marjeta Kovač2

1 OŠ Janka Glazerja, Ruše

2 Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport

Ali vemo, kaj je katapult? Wikipedija postreže z naslednjo razlago: Katapult  je metalni stroj, ki so ga uporabljali v antiki in srednjem veku za metanje kamenja ali puščic. Uporabljali so ga predvsem vojaki, ki so oblegali gradove, trdnjave ali obzidana mesta. Katapulti so bili leseni, za izmet pa so uporabljali napete vrvi ali tetive. V današnjem času pa ste gotovo že slišali, da je nekoga katapultiralo. V prenesenem pomenu tako opišemo, da je nekoga z veliko silo in hitrostjo odneslo v zrak, npr. sankača na sankaški progi iz ovinka ali kolesarja pri trku z drugim kolesarjem.

Ali lahko katapultiranje uporabimo tudi v otroški igri? Če imamo le nekaj domišljije, lahko naredimo sami preprost katapult, ki nam bo ponudil veliko zabave. Profesorica športne vzgoje Katarina Bizjak Slanič je za bralce revije Ciciban  pripravila z Julijo in Maticem katapult na domačem vrtu.

Potrebujete veliko brisačo, desko in odločitev, kateri predmet boste katapultirali. Izberite takšnega, ki ne more nikogar poškodovati, npr. mehko športno obutev. Julija in Matic sta zelo na tesno zvila brisačo. Nanjo sta postavila desko tako, da brisača podpira desko natančno v njeni sredini. Sredinska oporna točka pomeni, da bo deska vodoravno, tako da lahko na njej lovimo ravnotežje. Takšna vadba je zanimiva za vse družinske člane. Se bi preizkusili, kdo dalj časa vzdržuje ravnotežje? Ali pa, kdo v petih poskusih najbolj izboljša svoj dosežek?

Zdaj pa h katapultiranju. Če oporno točko deske premikate, lahko otroci ugotovijo, da deska ni več v vodoravnem položaju. Ob tem lahko spoznajo tudi preproste fizikalne zakonitosti. Prvi poskus naskoka na krajši del deske, ki je v zraku, bo za otroka nekoliko adrenalinski, saj mora skočiti s čim večjo silo na ozko, višjo površino, deska pa bo spremenila položaj in izstrelila predmet (npr. copat) v zrak. Močnejši bo naskok, z večjo hitrostjo bo copat odletel z daljšega konca deske. Ko otrok usvoji osnove katapultiranja, se prava zabava šele začne z izzivi, ki si jih postavi: s copatom naj poskuša zadeti cilj, npr. košaro ali večjo plastično posodo ali na tla položen obroč. Kaj pa sosedovi otroci? Jim lahko pošljete pozdrav tako, da k njim katapultirate predmet, oni pa vam ga vrnejo?

Gibanje je zapleteno, zato bo moral otrok vadbi posvetiti nekaj časa, pri tem pa mora tudi razmišljati o tem, kam postaviti brisačo, s kakšno silo naskočiti in na kateri del deske, da bo let copata takšen, da bo zadel cilj. Razvijanje eksplozivne moči, natančnosti  in ravnotežja  je zagotovljeno. Pa poguma in dobrih medsosedskih odnosov tudi!

 

cic11-12_Katapult_1_...cic11-12_Katapult_2_...

 

 

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in doc. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.