X
11nov

Parkour v gozdu spodbuja otrokovo kritično mišljenje in samoodgovornost

Ali veste, kaj pomeni beseda parkour? Parkour je športna disciplina, v kateri mora tekmovalec priti s točke A do točke B na najhitrejši in najbolj učinkovit ter inovativen način, pri tem pa si ne sme pomagati s pripomočki. Seveda si lahko parkour zamislimo tudi kot navidezno pot v gozdu, k premagovanjem ovir pa povabimo najmlajše.

Katarina Bizjak Slanič1, prof. dr. Marjeta Kovač2
1
OŠ Janka Glazerja, Ruše, 2 Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport

Parkour je lahko zabava za mlade, kjer s premagovanjem ovir preizkušajo svoje sposobnosti, izboljšujejo svoje spretnosti, predvsem skokov, si krepijo pogum in samozavest. Je pa tudi športna disciplina, v kateri mora tekmovalec priti s točke A do točke B na najhitrejši in najbolj učinkovit način. Pri tem si ne sme pomagati s pripomočki, med gibanjem pa pogosto izvaja prilagojene gimnastične elemente, s katerimi premaguje različne ovire na poti. Korenine parkourja so v vojaškem premagovanju ovir na stezi za poligon in borilnih veščinah.1 Podobna gibanja lahko zasledimo v nekaterih kulturah že stoletja v različnih delih sveta (npr. Afrika, Kitajska), parkour pa je postal popularen z različnimi atraktivnimi hongkongškimi filmi.

Gibanje na zamišljeni progi vključuje različne gibalne vzorce: tek, plezanje, plazenje, guganje, skoke (predvsem hitre, zaporedne eksplozivne poskoke z maksimalno silo), preskoke ovir, kotaljenje, včasih izvajalci dodajo še akrobatske prvine, kot so premeti in salti. Vrsto gibanja tekmovalec uporabi glede na situacijo na progi. Parkour lahko izvajamo individualno ali v skupini kjerkoli, običajno pa v urbanem okolju,2 ki ga tekmovalec ali skupina izrabi na nov, tudi izzivalen način. Pri tem se giblje okrog predmetov - ovir (npr. stena, streha, ograja, okno, v gozdu drevo, skala, potok …), čez nje, pod njimi ali skozi nje.

Danes je parkour tudi tekmovalna disciplina. Pod okriljem Svetovne parkour zveze (World Freerunning and Parkour Federation, WFPF), ki je bila ustanovljena leta 2007, so skupaj s televizijsko mrežo  MTV posneli številne s parkourjem povezane šove in tako spodbudili veliko zanimanja za ta šport. Leta 2017 je med svoje športne discipline, kljub velikim nasprotovanjem, vključila parkour tudi mednarodna gimnastična zveza (International Gymnastics Federation, FIG).

Raziskave kažejo, da parkour pomembno vpliva na koordinacijo gibanja, eksplozivno moč mišic nog in druge vrste moči ter vzdržljivost.3  Predvsem pa predstavlja za mlade velik izziv, je sredstvo potrjevanja in oblikovanja njihove samopodobe.

Seveda takšne atraktivne poligone lahko oblikujemo tudi na igrišču ali v gozdu. Kako si je zamislila progo za parkour v gozdu Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, si lahko ogledate v spodnjih posnetkih Matica in Julije. Pri tem posebej poudarja razvijanje otrokovega kritičnega mišljenja in samoodgovornosti, kajti sam izbira primerno oviro, ki bo omogočala, da jo premaga na svoj, izviren način. Ker je lahko takšno gibanje tudi tvegano, ga poučimo, da naj razmisli in presodi, ali je veja dovolj trdna, njegove sposobnosti in usvojenost gibalnih spretnosti pa takšne, da bo izvedba zanj varna. S tem sam prevzema odgovornost za svojo varnost. Otrok naj usvoji naslednje zaporedje: opazovanje (okoliščin) – presoja (tveganja in odločitev za najbolj učinkovito, a varno gibanje) – dejanje (izvedba gibanja). Takšno zaporedje je ključno za posameznikovo varnost kjer koli in v kakršni koli življenjski situaciji (tudi pri prečkanju ceste ali skoku v vodo).

Viri:

1 De Feitas, E. (2011). Parkour and the Built Environment: Spatial Practices and the Plasticity of School BuildingsJournal of Curriculum Theorizing27(3), 209.
2 Brunner, C. (2010). Nice-looking obstacles: Parkour as urban practice of deterritorialization.  AI & Society26(2), 143–152.
3 Grosprêtre, S. in Lepers, R. Performance characteristics of Parkour practitioners: Who are the traceurs? European Journal of Sport Science16(5), 526–535.

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in asist. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.