X
11jan.

Primer dobre prakse: popestritev pouka z gibanjem

Predstavljamo primere gibalnih odmorov v času pouka na daljavo, t.i. športnih izzivov, ki jih izvajajo na OŠ Ivana Groharja na Škofji Loki.

Špela Košir1, Luka Okršlar1, Bernarda Pohleven2, Jože Kordiš2
1
Fakulteta za šport, Univerza v Ljubljani, 2OŠ Ivana Groharja, Škofja Loka

Sedenje pred računalnikom v bližini kuhinje in v udobju kavča med epidemijo COVID-19 pušča negativne posledice na učencih. Zato na OŠ Ivana Groharja v Škofji Loki izvajamo rekreativne odmore na daljavo, ki so priporočljivi za splošno sprostitev in preusmeritev misli, praznični čas pa smo popestrili še z različnimi športnimi izzivi.

Med poukom na daljavo učenci preživljajo veliko več časa v sedečem položaju, saj nimajo priložnosti za druženje s sošolci in odmika od mize. Sedeči čas velikokrat izkoristijo za igranje računalniških igric in brskanje po spletu. Zaprtje športnih objektov in zunanjih igrišč, odsotnost vodenih športnih vadb, pomanjkanje gibanja ter socialnih stikov med učenci je privedlo do povečanega obsega sedenja, slabe telesne drže in pomanjkanja koncentracije med poukom in učenjem.

Praktična rešitev za to so krajši športno dejavni premori, ki so že dobro uveljavljeni v različnih sedečih poklicih. Njihov namen je:

 • sprostitev in raztezanje mišično-tetivnih struktur, ki so zaradi prisilne drže skrajšane,
 • aktivacija in krepitev mišičnih skupin, ki so zaradi sedenja nedejavne,
 • izboljšanje kognitivnih funkcij in počutja,
 • učenje pravilne izvedbe različnih vaj in
 • zavedanje koristnosti rednega gibanja.

Gre za 3- do 5-minutno načrtovano vadbo, sestavljeno iz dveh sklopov - razteznih in krepilnih gimnastičnih vaj. Vsak sklop vključuje 3 ali 4 preproste gimnastične vaje, ki so ciljno usmerjene na najbolj obremenjene dele telesa med sedenjem. V prvem sklopu so vključene predvsem vaje za razteg anteriorne strani telesa, v drugem sklopu pa so vključene vaje za krepitev večjih mišičnih skupin:

 • razteg mišic vratu – odklon in predklon glave,
 • razteg ramenskega obroča in prsnih mišic – kroženje in zamahi z rokami nazaj,
 • razteg mišic hrbta – odkloni, zasuki, predkloni,
 • razteg upogibalk trupa,
 • razteg zadnje lože,
 • razteg sprednje stegenske mišice,
 • krepitev mišic nog,
 • krepitev mišic stabilizatorjev trupa,
 • krepitev mišic ramenskega obroča in
 • razteg in krepitev mišic skočnega sklepa in zapestja.

Učitelji so pripravljene videoposnetke z rekreativnimi minutami pripeli v spletno učilnico: Rekreativni odmor 1; Rekreativni odmor 2; Rekreativni odmor 3; Rekreativni odmor 4. Posnetke predvajajo vsak dan med rednimi urami pouka, prav tako pa so učencem na voljo v prostem času. Učenci imajo po dveh urah pouka na daljavo daljšo prekinitev (15 minut), ki je namenjena rekreativnemu odmoru. Za izvajanje vaj pa je zaželena le mehka podloga.

Učitelji so pripravili anketni vprašalnik o udeležbi in izvajanju rekreativnih odmorov. Rezultati ankete kažejo, da naj bi jih občasno izvajalo vsaj 60% učencev.

Otroke danes usmerja predvsem tehnologija računalniških iger in modernih igrač, preproste igre pa nekako izgubljajo svojo vrednost. Zato so učenci škofjeloške OŠ Ivana Groharja poleg rednega pouka predmeta Šport imeli v spletni učilnici tudi različne ideje za prosti čas, ki so vključevale decembrski Gibalni adventni koledar s športnimi izzivi (pripravila ga je Nuša Maver in ga delila na FB skupini Športni pedagogi Slovenije) in izziv Groharji 2864, kjer učenci vpisujejo osvojene višinske metre, ki jih naredijo.

Športni izzivi so ciljno usmerjeni in usmerjeni v razvoj gibalnih sposobnosti. Poleg tega učenci za njih ne potrebujejo veliko pripomočkov, hkrati pa se ob tem lahko zabavajo ter pomerijo z najbližjimi.

Športni izzivi vključujejo razvoj gibalnih sposobnosti, kot so koordinacija gibanja, ravnotežje, moč, natančnost in gibljivost:

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in doc. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.