X
08mar

Izbruh ognjenika v dnevni sobi

Ponujamo nekaj zanimivih nalog za razvoj koordinacije gibanja in moči najmlajših. Pri tem otroci spoznajo tudi, kaj so ognjeniki oziroma vulkani, zakaj izbruhnejo in kaj je lava, starši pa jim pripravijo otočke rešitve, ki jih izkoristijo za premikanje po dnevni sobi. Na koncu igre otroci pomagajo pospraviti dnevno sobo.

Katarina Bizjak Slanič1, prof. dr. Marjeta Kovač2

1 OŠ Janka Glazerja, Ruše

2 Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport

Bi radi vključili otroke v pospravljanje dnevne sobe? To je lahko za marsikaterega starša kar trd oreh. Kaj pa, če otrokom ponudite igro Pazi, lava!, ki jo je za bralce revije Cicido pripravila Katarina Bizjak Slanič, profesorica športne vzgoje, nato pa skupaj z njimi še pospravite dnevno sobo po izbruhu strašnega ognjenika?

Najprej otrokom razložite, kaj je ognjenik ali vulkan in kaj je lava. Pred davnimi časi so bili ljudje prepričani, da ob izbruhu ognjenika jezni bogovi ali druga strašna ognjena bitja bruhajo ogenj. Boga ognja so različna ljudstva različno poimenovala.  V rimski mitologiji se je bog ognja imenoval Vulkan.1,2 Po njem se imenuje eden od Eolskih otokov na jugu Italije. Otok Vulcano je tako dal ime različnim geološkim površinskim oblikam, ki so najpogosteje podobna stožčasti gori.3 Nekateri vulkani so lahko nižje vzpetine ali pa so popolnoma ravni. Ognjeniki nastanejo zaradi akumulacije magmatskega materiala, izbruhanega iz notranjosti Zemlje zaradi tamkajšnjih pritiskov.3 Večina ognjenikov je nastala v preteklosti, nekateri pa so aktivni še danes. Tako lahko prebivalci italijanskega otoka Sicilija pogosto opazujejo izbruh Etne, še vedno delujočega ognjenika na jugu Italije.

Ognjeniki izbruhajo različen material: pline, lavo (tako pravimo magmi, žarečim, raztaljenim kamnom, ki pridejo na površje iz notranjosti Zemlje1) in trde delce.3 Ob  izbruhu se v ozračje sprostijo velike količine vulkanskega pepela in prahu.3 Izbruh Vezuva, ognjenika v bližini Neaplja v Italiji, je v preteklosti (leta 79) prekril antično mesto Pompeji  z več metri debelo plastjo pepela.4

Tudi v Sloveniji so v davni preteklosti delovali ognjeniki na Goričkem in Smrekovcu.1 Izbruh ognjenika lahko doživite v Doživljajskem parku Vulkanija, kjer je pred 3 milijoni let bruhal zadnji ognjenik na Slovenskem. Njegov krater je imel premer približno 1 kilometer in park se nahaja prav na delu tega kraterja.5

Zdaj pa na delo! Z igro Pazi, lava! bo otrok spoznal, kaj je ognjenik oziroma vulkan, z izmikanjem vroči lavi pa se bo premikal po varnih otočkih – sedežni garnituri, stolih, pručkah, blazinah … Pri tem bo razvijal koordinacijo gibanja, še posebej orientacijo v prostoru, moč rok in ramenskega obroča ter nog in natančnost. Igro lahko otežimo z dodatnimi pravili, navedenimi v slikopisu. Igra bo bolj zabavna, če se bo igralo več otrok, ki se morajo izmikati drug drugemu. Po končani igri sledi nova igra Pospravljanje dnevne sobe. Tako bo deževen dan postal zelo zabaven, pospravljanje bo del igre, otrok pa bo pridobil nekaj informacij o nastanku in delovanju Zemlje. Ob prvi priložnosti pa obiščite krtka Olija v Vulkaniji.

Viri:  

1 Stankovič, M. (2023). Ognjeniki, dimniki Zemlje. Ciciban, 78(3), 50-55.

2 Vulkan. Fran (Slovenski etimološki slovar). Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

3 Ognjenik. Ognjenik - Wikipedija, prosta enciklopedija (wikipedia.org)

3 Vulkanski izbruhi in cunamiji (sio.si)

4 Vezuv - Wikipedija, prosta enciklopedija (wikipedia.org)

5 Doživljajski park Vulkanija. Doživljajski park Vulkanija - Vulkanija - Doživljajski park

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnična urednica: asist. Kaja Meh in  dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.