X
19okt.

Preprosto miganje

Ob poplavi novih športov, stroškov za nakup pripomočkov in opreme zanje ter njihovega kopičenja v otrokovi sobi se je smiselno vprašati, kakšen je njihov namen in ali obstajajo tudi druge bolj preproste možnosti. Nekatere športne dejavnosti so pač zimzelene, njihov učinek pa blagodejen.

prof. dr. Marjeta Kovač, prof. dr. Gregor Jurak, 
Laboratorij za diagnostiko telesnega in gibalnega razvoja

 

Hoja

Zakaj? Posebej cenimo nekoliko hitrejšo hojo, pri kateri se zadihamo in ko deluje čim več mišic. Vsak dan gremo lahko na krajši, polurni izlet ali pa se odločimo, da bomo čim več razdalj premagali z »lastnim pogonom«. Pojdimo v šolo, na trening ali k prijateljem peš, namesto z dvigalom se odpravimo v zgornje nadstropje tako, da preskakujemo vsako drugo stopnico. Odličen sprehod je seveda tudi vsakodnevni daljši potep s kužkom.

Vplivi na moje telo: S hojo razgibamo številne mišice, spodbudimo dihanje in delo našega ožilja ter srca. Poskusimo hoditi nekoliko hitreje. Med vikendom je zelo primerna gozdna steza, med počitnicami pa hoja ob morski obali v jutranjih urah. Zdravniki priporočajo, da naj poleti čim pogosteje hodimo tudi bosi, saj s tem preprečujemo nastanek ploskih stopal. Tudi v stanovanju lahko hodimo v nogavicah, ki imajo zaščitne čepke na podplatu. Tako krepimo majhne nožne mišice in oblikujemo naš stopalni lok.

Oprema: Potrebujemo le primerno obuvalo (odvisno je od tal, po katerih hodimo), če pa nam je dolgčas, lahko vzamemo s seboj telefon in si zavrtimo najljubšo glasbo.

Pozor! Izogibajmo se prometnih poti, če pa se na sprehod odpravimo v večernih urah, ne pozabimo na kresničko.

Pohodništvo

Zakaj? Namen nekoliko daljšega pohoda v hribe ni le dodobra »prezračiti« naše telo, temveč tudi uživanje v naravi, spoznavanje novih krajev, kulturnih in naravnih zanimivosti, v nekoliko višjih hribih pa se lahko tudi preizkusimo v plezanju po zavarovanih poteh. Kaj je lepšega od počitka na vrhu gore, ko lahko gledamo v daljavo in prepoznavamo drobne pikice v dolini, opazujemo gozdne ali gorske prebivalce in uživamo v tišini, ki jo zmoti le kakšen ptič.

Vplivi na moje telo: Vsak pohod traja dalj časa, običajno nekaj ur, med počitnicami pa lahko gremo v gore s starši ali organizirano skupino tudi za nekaj dni. Dalj časa trajajoča dejavnost ugodno vpliva ne le na mišice in sklepe, temveč tudi na naše srce, ožilje ter dihalne poti. Pri hoji navkreber se prepotimo in z znojem izločimo iz organizma številne strupene snovi. Iskanje markacij (planinskih označb), izbira prave stopinje ali oprimka, če smo v skalnatem svetu, krepi tudi našo pozornost.

Oprema: Potrebujemo ustrezno obuvalo (čevlje z narezanim, gumijastim podplatom, ki nam dobro podprejo gleženj), lahko oblačilo, ki prepušča znoj, rezervno oblačilo, nahrbtnik, nekaj lahke hrane in pijačo, obliže, zemljevid, odveč niso niti pohodne palice, ki nam pomagajo pri hoji navkreber in pri spustu.

Pozor! V hribe se odpravimo organizirano, s starši ali skupino, ki jo vodi odrasel usposobljen vodnik. Izberimo primeren tempo hoje in obutev, ki nas ne bo ožulila. Ko hodimo po gozdu, se zavarujmo pred klopi, pred soncem pa z ustrezno kremo in s pokrivalom.

Tek

Zakaj? Z njim lahko uspešno poskrbimo za telesno zmogljivost, pa tudi za uravnavanje svoje teže. Če imamo kakšen gram preveč, se le pogumno lotimo teka. Lepo bo v dobri družbi s prijatelji.

Vplivi na moje telo: Tek je izjemno koristna vzdržljivostna vadba, s katero skrbimo za naše srce in ožilje. Ima tudi izredno pomirjajoč vpliv na naše splošno počutje, saj si »razbistrimo glavo«.

Oprema: Potrebujemo športne copate s prožnim podplatom, lahko majico in kratke hlače. Takoj po teku se preoblečemo v suho oblačilo, saj se posebej poleti pri teku izdatno prepotimo.

Pozor: Poleti raje tečemo zgodaj zjutraj ali pozneje zvečer; izbiramo naravno podlago; tek po asfaltirani površini je manj primeren. Začnemo postopno, s krajšimi razdaljami, ki jih nato povečujemo. Tečemo v zmernem tempu, pred tekom pa se ogrejemo z gimnastičnimi vajami. Pijemo veliko vode ali nesladkanega  čaja. Lahko pa poskusimo teči tudi v sveže zapadlem snegu. Videli boste, da je zelo zabavno (pa tudi naporno)

Kolesarjenje

Zakaj? S kolesom se lahko odpeljemo na obisk k prijateljem, v trgovino ali pa se za razvedrilo odpravimo na izlet. Če imamo primerno (gorsko) kolo, se lahko z njim povzpnemo tudi na vrh kakšnega od bližnjih hribov.

Vplivi na moje telo: Tudi kolesarjenje je odlična vzdržljivostna vadba, posebej še, če gremo na daljši izlet. Priporočajo ga tudi vsem tistim, ki imajo težave s koleni ali gležnji. Z njim razvijamo tudi  ravnotežje.

Oprema: Obvezna je čelada, brezhibno kolo in opravljen kolesarski izpit. Na daljšem izletu imejmo s seboj še »bidon«, to je posebno stekleničko, pritrjeno na kolo, v kateri je tekočina, najbolje voda ali nesladkan čaj.

Pozor! Posebej previdni bodimo na prometnih cestah. Spoštovati moramo prometne predpise. Če se peljemo v skupini, hitrost vožnje prilagodimo najpočasnejšemu v skupini. Brezhibno kolo lahko na daljšem izletu prihrani marsikatero težavo.

Plavanje

Zakaj? V vodi se sprostimo, zabavamo, razgibavamo, družimo in igramo. Plavanje, potapljanje, veslanje in številni drugi športi v vodi, na vodi ali ob njej nam poleti ponujajo prijetno ohladitev in razvedrilo. Za varno ukvarjanje z njimi pa moramo znati plavati, saj se drugače lahko utopimo. Pokriti bazeni pa so privlačni za plavanje tudi v drugih letnih časih.

Vplivi na moje telo: Plavanje dobrodejno vpliva na celotno telo, saj močno delajo vse mišice, srce in pljuča. Zaradi okolja (sonce, voda, zrak) plavanje pomirjevalno vpliva na naše živce.

Oprema: Za plavanje potrebujemo le kopalke in brisačo, za opazovanje morskega dna in potapljanje pa tudi plavutke, maske in dihalko.

Pozor! Če znamo narediti nekaj zaveslajev, ne znamo plavati. Če s težavo preplavamo dolžino bazena,  prav tako ne pomeni, da znamo plavati, zato poskušajmo izboljšati svoje znanje plavanja! Vpišimo se v vodeno vadbo, kjer nam bodo strokovnjaki svetovali, kako izboljšamo svojo plavalno tehniko in pridobimo ustrezno plavalno vzdržljivost. Če plavamo zunaj, se na soncu zavarujmo s kremo z visokim zaščitnim faktorjem, glavo pa si pokrijemo s kapo s ščitkom. Na bazenu spoštujmo kopališki red. Če se med plavanjem utrudimo, ležemo na hrbet v položaj »mrtvaka« in se spočijemo. Nikoli ne skačimo v vodo, če je te prepovedano ali če ne poznamo njene globine. Prav tako se nikoli ne potapljajmo sami.

Vaš otrok se lahko zabava sam, še bolje pa je v družbi. Kaj, če bi se vaš otrok vpisal v katerega od tečajev ali se pridružil skupini, ki vadi v šoli ali športnem društvu? Na izlet lahko gre tudi s planinskim društvom ali taborniki. Povprašajte športnega pedagoga, kje vse potekajo športne dejavnosti v vaši okolici.

Rolanje

Zakaj? Rolanje je zabaven šport, ki nam omogoča, da hitro premagamo neko razdaljo, hkrati pa se lahko zabavamo tudi z vožnjo nazaj, slalomsko vožnjo med različnimi ovirami in s podobnimi rolarskimi dogodivščinami.

Vplivi na moje telo: Rolanje razvija predvsem usklajenost gibanja in ravnotežje. Ti dve sposobnosti sta zelo pomembni tudi pri drsanju, smučanju in vožnji s kolesom.

Oprema: Potrebujemo rolerje z dobrimi zavorami, čelado, ščitnike za zapestja, komolce in kolena.

Pozor! Rolanje je lahko precej nevarno, zato se moramo najprej naučiti pravilnega ustavljanja in padanja. Da, prav ste prebrali! Treba se je naučiti tudi padanja, saj bo tako poškodb zapestij in komolcev precej manj. Pozneje se lahko lotimo rolanja z nekoliko večjo hitrostjo in se odpravimo tudi na daljši izlet, npr. v mesto na sladoled ali s prijatelji na potep. Za začetek pa vadimo na kakšnem košarkarskem igrišču ali na parkirišču pred nakupovalnim središčem v nedeljo popoldne.

Igre z žogo

Zakaj? Žoga je največja droga. Z njo se lahko zabavamo sami, še bolje je v družbi. Kdo ne pozna igre med dvema ognjema, pa med štirimi ognji, pepčka; če imamo koš, seveda igramo košarko, zabavna je odbojka na mivki, nogomet, v vodi se lahko igramo vaterpolo …

Vplivi na moje telo: Z njimi razvijamo moč, hitrost, usklajenost gibanja, pa seveda natančnost in splošno vzdržljivost. Ni pa pomembno le to, naučiti se moramo tudi sodelovati z drugimi, saj običajno igramo v skupini. Ne pozabimo na pošteno igro (ferplej). Če tekmujemo, spoštujmo pravila. Prav je, da se veselimo zmage, znati pa moramo tudi prenesti poraz in čestitati tekmecem, če so boljši od nas.

Oprema: Poleg dobrih športnih copat potrebujemo še žogo. Za košarko je dobrodošel koš, za nogomet manjši gol in za odbojko mreža. Če tega nimamo, si lahko pomagamo tudi s plastičnim košem za smeti, leseno »gajbico« za jabolka ali z navadno vrvico.

Pozor! Pazimo, da se ne poškodujemo in da ne poškodujemo soigralcev. Odrgnine ali celo mavčna obloga res niso prijetne.

Igre z loparjem

Zakaj? Njihov namen je zabava in druženje, saj za igre z loparji potrebujemo soigralca. Izberemo si lahko badminton, namizni tenis, tenis, skvoš. Najnapornejši je skvoš, se ga pa lahko zelo hitro naučimo.

Vplivi na moje telo: Razvijamo mišice rok in ramenskega obroča, gibljivost, usklajenost gibanja in natančnost.

Oprema: Potrebujemo lopar in žogice. Tako lopar kot žogice so za vsako igro različne. Le badminton lahko igramo kar doma na igrišču ali travniku pa tudi na plaži, za namizni tenis potrebujemo mizo z mrežico, za tenis igrišče ali vsaj steno, kjer vadimo osnovne udarce, in za skvoš poseben zaprt prostor.

Pozor! Igre z loparji so varne, pred začetkom vsake pa si je vseeno treba dobro ogreti ramenski obroč, da se ne poškodujemo.

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in doc. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.