X
GO
13avg

Rolanje je odlična vadba ravnotežja

V reviji Ciciban je Katarina Bizjak Slanič pripravila osnovna navodila za prve korake na rolarjih in nekaj zanimivih nalog za izboljšanje tehnike rolanja. Otrok se lahko začne učiti rolanja pri štirih letih, hkrati pa ga moramo naučiti pravilnega padanja. Če želimo, da bomo skupaj uživali na rolarjih, pa je pomembno tudi, kakšno opremo kupimo.

Katarina Bizjak Slanič1, prof. dr. Marjeta Kovač2
1
OŠ Janka Glazerja, Ruše, 2 Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport

Rolanje je priljubljena športna dejavnost najmlajših, najstnikov, pa tudi starejši si z njim popestrijo prosti čas. Z rolanjem razvijamo koordinacijo, moč nog in ravnotežje, smo na svežem zraku, svoje znanje pa lahko nadgradimo z nekaterimi dodatnimi nalogami ali pa se preizkusimo v hitrostnem rolanju.

Preden otrok stopi na rolarje, poskrbite za njegovo opremo: potrebuje rolerje, zaščitno čelado, ščitnike za komolce, kolena in zapestje. Vse to svetujemo tudi za odrasle, saj lahko padci brez zaščitne opreme povzročijo težje poškodbe glave, nog ali rok.

Po nakup rolarjev za otroka  ali zase se odpravite v specializirano trgovino. Podrobnejša navodila o primernosti izbire rolarjev najdete na spletu1, dodatne informacije pa dobite pri izkušenih prodajalcih. 

Roler sestavljajo čevelj, podvozje, kolesa, ležaji in zavora. Izberite čevelj, ki bo najbolj udoben. Ko čevelj zapnete, mora biti otrokova peta fiksirana, s prsti pa se ne sme dotikati konca čevlja. Čevelj lahko zapnemo na štiri načine: z vezalkami, zaponkami, s samozateznim načinom TFS, z ježki ali kombinacijo zaponk in vezalk. Pri nakupu naj otrok vedno poizkusi čevelj in njegovo zapiranje.

Če želite imeti dobre rolerje, so pomembni še podvozje, kolesa in ležaji. Podvozje je lahko iz različnih materialov (aluminij, magnezij, brizgana plastika, ogljikova vlakna,bambus), ki imajo svoje prednosti in slabosti. Kolesa na rolerjih imajo običajno dve oznaki (npr. 90mm 80A), pri čemer prva pomeni dimenzijo, druga pa trdoto kolesa1. Z večjimi kolesi hitreje rolamo, po drugi strani pa smo manj okretni. Hitrost vrtenja koles je odvisna od ležajev. Vsi proizvajalci navajajo v opisih splošne oznake ABEC ali ILQ, pri čemer višja številka pomeni večjo natančnost izdelave ležaja1.

Otrok naj se začne učiti rolanja na mehkejši podlagi z vašo pomočjo. Ob tem naj se nauči tudi pravilnega padanja, saj so padci sestavni del rolanja, pravilno padanje pa mu lahko koristi tudi pri drugih dejavnostih. Poglejte si navodila za prve začetke otrokovega rolanja v Katarininem prispevku!

Viri:  

1 Rolarsko dogajanje iz prve roke (2021). Pridobljeno iz: http://rolanje.eu/

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač