X
GO
31mar

Urbanov zmagovalni gibalni izziv

Urban Pate, učenec OŠ Frana Albrehta Kamnik, je zmagovalec gibalnega izziva, ki ga je razpisala točka ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si. Z mamo Natašo je pripravil gibalno vadbo z različnimi imitacijami zimskih športov. Z zmagovalnim izzivom je navdušil še sošolce, tako da so Urbanovo gibalno nalogo vključili v pouk športa, učenci pa so jo nato preoblikovali tako, da so posnemali še druge športe. Urbanu iskreno čestitamo.

Tamara Bračič, prof. športne vzgoje1, Urban Pate, učenec1, Nataša Pate, Urbanova mama1, in prof. dr. Marjeta  Kovač2
1
OŠ Frana Albrehta Kamnik, 2Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport

Zdrav življenjski slog otroka se začne oblikovati že zelo zgodaj, najprej v družinskem okolju1, nato pa v šoli. Za otroke pomeni zgled starša, ki je ozaveščen o pomembnosti gibanja, ogromno2-3, saj si v otroštvu pridobivajo navade za celo življenje4. Starši, ki so s svojimi otroki redno športno dejavni, veliko pomagajo tudi športnim pedagogom. Otroci, ki živijo v gibalno spodbudnem družinskem okolju, bolj razumejo pomembnost redne telesne dejavnosti, to pa pripomore k boljšemu telesnemu in psihičnemu zdravju vseh članov družine. Gibalno bolj dejavni otroci so tudi na splošno bolj dejavni in so se pripravljeni spoprijeti z različnimi vsakodnevnimi obremenitvami5, k vadbi pa pritegnejo tudi manj dejavne sošolce.

Še posebej je pomembno, da so otroci in mladostniki tudi v času omejitev gibanja zaradi preprečevanja širjenja virusa SARS-CoV-2 redno, dovolj pogosto in dovolj intenzivno gibalno dejavni, saj to pomembno pripomore k njihovemu dobremu počutju in imunski odpornosti, zato je Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si (www.safe.si), Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede februarja 2021 razpisala nagradni izziv za družine Razgibajmo se s Safe.si6. Sodelujoči so morali pripraviti gibalno nalogo skupaj z družinskimi člani. Gibalna naloga je morala biti inovativna, varna in izvedena zunaj, na vrtu, dvorišču, v parku, travniku ali gozdu. Poziv in primer takih naloge, v katerem je sodelovala triatlonka Ana Seliškar s svojima sinovoma, so tudi predstavili na YouTube kanalu. Nalogo so morali učenci posneti s telefonom, tablico ali fotoaparatom. Komisija je ocenjevala izvirnost naloge in kakovost izvedenega gibanja.

Vabimo vas, da si ogledate zmagovalni gibalni izziv, ki je bil javno objavljen 17. marca 2021 in ga je skupaj z mamo Natašo pripravil Urban Pate, učenec OŠ Frana Albrehta iz Kamnika. Urban že ves čas pouka na daljavo sodeluje in pomaga pri pripravi najrazličnejših učno-gibalnih video posnetkov, ki jih na šoli uporabljajo pri pouku športa na daljavo, gibalne naloge pa tudi redno prikazuje sošolcem.

Slika 1. Zmagovalec Urban se je moral najprej predstaviti.

Urban je izbral travnik, ki je bil med izvajanjem pouka na daljavo njegova telovadnica. Gibalni izziv je strukturiral tako, da je pripravil kratek poligon, ki ga je označil kar s pohodnimi palicami, nahrbtnikom in plastenko vode.

Slika 2. Gibanje z bočnimi koraki v stran označujeta pohodniški palici.

Skupaj z mamo sta nato prikazala različne prvine zimskih športov. Izvedba je bila hitra, intenzivna, tako da sta se oba močno zadihala.

Slika 3. Urban in mama med »hitrostnim drsanjem«.

Gibalni izziv je profesorica športne vzgoje Tamara preizkusila tudi pri pouku športa. Uporabili so ga pri vadbi na posameznih postajah in kot štafetno igro. Izziv so nato učenci nadgradili tako, da so tudi sami s svojo ustvarjalnostjo in z veliko domišljije  gibalno prikazali še druge športe in dejavnosti.

Viri:

1Sergeev, M. I., Stolyarov, V. I., in Gendin, A. M. (1988). The Role of the Family in the Physical Education of Preschool Children. International Review for the Sociology of Sport, 23(2), 153-166.
2Bois, J. E., Sarrazin, P. G., Brustad, R. J., Trouilloud, D. O., & Cury, F. (2005). Elementary schoolchildren’s perceived competence and physical activity involvement: the influence of parents’ role modelling behaviours and perceptions of their child’s competence. Psychology of Sport and Exercise, 6, 381–397.
3Gustafson, S. L. & Rhodes, R. E. (2006). Parental correlates of physical activity in children and early adolescents. Sports Medicine, 36(1), 79–97.
4Jago, R., Fox, K. R., Page, A. S., Brockman, R., & Thompson, J. L. (2010). Parent and child physical activity and sedentary time: Do active parents foster active children? BMC Public Health. 10, 194. doi: 10.1186/1471-2458-10-194
5Hallal, P. C., Victora, C. G., Azevedo, M. R., in Wells, J. C. (2006). Adolescent physical activity and health. Sports medicine, 36(12), 1019-1030.
6Izziv za družine: Razgibajmo se s Safe.si Pridobljeno iz: https://www.youtube.com/watch?v=yAc9_RNVGhE

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač