X
18jun.

Kakšni športni copati so primerni za šolsko športno vzgojo?

Iz strokovnega vidika otrok potrebuje za vsako vrsto športne dejavnosti posebno obutev (npr. za igre v dvorani, za tek v naravi, za gimnastiko), ker je najprimernejša za način gibanja, najbolj zdrava in zagotavlja ustrezno varnost. Vendar pa zaradi socialnih okoliščin mnogih družin tega v šoli ne smemo zahtevati. Že tako ali tako postaja šport v šoli za številne učence sredstvo izključevanja in ne vključevanja.

prof. dr. Marjeta Kovač, prof. dr. Gregor Jurak
Laboratorij za diagnostiko telesnega in gibalnega razvoja 

 

V šolah imajo kar precej težav zaradi obutve učencev. V prvi vrsti so povezane s financami staršev. Če šole predpišejo športno obutev tipa superg, je nemogoče zahtevati, da jih imajo vsi učenci. Poleg tega imajo učenci v učilnicah drugačno obutev, saj se morajo po prihodu v šolo preobuti, torej bi tako od staršev zahtevali dve vrsti obuvala. Pomemben razlog je tudi higiena. Za precejšnje število otrok je superga edino obuvalo, ki ga ima otrok, zato v supergah tudi prihajajo v šolo. Če je vreme slabo, nato s temi supergami vstopajo v telovadnico. Učitelji športne vzgoje ne morejo porabiti pred začetkom ure deset minut za ugotavljanje, ali je otrok prišel v šolo s supergami (in se bo zato posledično sezul ter bo vadil bos) ali v drugem obuvalu. 

Seveda je zaradi različnih vidikov (varnost, učinkovitost vadbe) dobrodošlo, da imajo ljudje za različne športne dejavnosti različno, dejavnosti primerno obuvalo. Superge so manj primerne za določene vsebine, kot so gimnastika, ples oziroma so popolnoma neprimerne za skoke s prožne ponjave ali za akrobatiko. T.i. telovadne copate so seveda manj primerne za igre z žogo, težko pa rečemo, da so neprimerne, posebej če imajo take copate vsi učenci oziroma če kdo od učencev vadi bos (do česar ima vso pravico). Hkrati imajo te copate tudi v razredu in je strošek staršev s tem minimalen (zavedajmo se, da ima polovica slovenskih otrok subvencionirano prehrano, da učitelji poročajo, da pri organizaciji športnih dni s pohodniško vsebimo ostane v šoli že kar precejšen delež otrok, ki nima primernega/varnega obuvala in da se v določenih okoljih dogajajo kraje boljše obutve).

Prakse na šolah so različne. Poznamo šole, kjer vsi učenci brez izjeme vadijo v notranjih prostorih bosi (po mnenju pediatrov je to zelo zdravo, saj so otroci bosi samo še med spanjem); določene šole predpisujejo copate, redke pa so šole, ki bi npr. predpisovale le superge (razen športni oddelki v gimnazijah). Največkrat sicer šole dopuščajo različno obutev, pogoj je le, da ima copat nedrseč podplat (tako se zavarujejo tudi pred nekaterimi najstniki, ki zaradi drugih, uporniških razlogov prihajajo na vadbo v drsečih natikačih). Hišni red glede obutve je torej avtonomija šole in učiteljev športne vzgoje, ki ga določijo na podlagi okoliščin delovanja šole! 

Za interesno športno dejavnost lahko vodja predpiše določen tip obuvala, npr. za košarko ali nogomet superge in za gimnastiko gimnastične copate. Zaradi večje količine ur vadbe in predvsem zaradi zaščite pred poškodbami (obuvalo največkrat daje potrebno oporo skočnemu sklepu, z ustrezno drsnostjo podplata pa zmanjšuje možnost poškodb skočnega in kolenskega sklepa) je nakup posebnega obuvala smiseln, posebej če otrok ni več športni začetnik.   

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in doc. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije.