X
GO
11nov

Trenerji menijo, da znajo voditi vadbo pod prilagojenimi Korona pogoji – kdaj pa jo bodo lahko?

Trenerje smo prek spletnega vprašalnika vprašali o njihovih znanjih za vodenje športne vadbe pod posebnimi Korona pogoji, ki bi onemogočali širjenje virusa SARS-CoV-2 pri izvedbi športnih programov. Predstavljamo izsledke ankete.

Kaja Meh, Žan Luca Potočnik, Gregor Jurak
Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport

V sklopu predlogov za zmanjšanje posledic upada gibalnih sposobnosti otrok, do katerega je prišlo zaradi omejitev gibanja in šolanja na daljavo, smo z namenom, da vlada ne bi z ukrepi zapirala šport, pripravili predlog smernic za izvedbo športne vadbe v času širjenja virusa SARS-CoV-2:

Športna vadba se izvaja predvsem na prostem z ohranjanjem razdalje 2 m. Če se vadba izvaja v zaprtih prostorih, je treba zagotoviti najmanj 20 m2 na vadečega. Vodja vadbe do vadečih ves čas ohranja razdaljo najmanj 3 m, obenem pa poskrbi za ohranjanje priporočene razdalje med vsemi vadečimi. Vadba skupinskih športov poteka individualizirano tako, da je v skupini toliko udeležencev, kot jih zahteva vladni odlok, med njimi pa je zagotovljena ustrezna razdalja. Obvezno je razkuževanje rok pred vadbo in umivanje rok po njej (zaradi skupne uporabe pripomočkov). Uporaba garderob je prepovedana, uporaba drugih skupnih prostorov (npr. hodnikov, stranišč, avle) je mogoča samo z uporabo maske. 

Na naši Facebook strani smo prosili trenerje, da odgovorijo, ali pod omenjenimi pogoji znajo in zmorejo voditi organizirano vadbo. Mnenje je izrazilo 90 posameznikov.

Dve tretjini trenerjev menita, da znata in zmoreta samostojno voditi in organizirati vadbo, ki upošteva smernice. Nekaj manj kot 17% jih meni, da bi za izvajanje vadbe pod takimi pogoji potrebovali dodatno podporo, 17% trenerjev pa vadbe pod takimi pogoji ne bi želelo izvajati.

Veseli nas, da se večina trenerjev, ki je sodelovala v anketi, čuti kompetentne za vodenje vadbe pod predlaganimi pogoji. Želimo si, da bi vadbo v živo lahko vodili čim prej in da bodo otroci, mladostniki ter odrasli čim prej ponovno v športnih programih, saj le tako lahko preprečimo negativne vplive pomanjkanja telesne dejavnosti.

 

Naslovna slika pridobljena s: https://i.inews.co.uk/

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač