X
GO
26dec

Novoletna gibalna zaobljuba

Konec leta je odlična priložnost, da pogledamo, kaj se je uresničilo in kaj nam prinaša leto, ki prihaja. Naj bo novo leto uspešno, očarljivo, iskrivo, igrivo, z veliko sladkosti in modrosti! Poleg vseh obveznosti pa vsak dan načrtujte gibanje, to preprosto ne sme umanjkati v vašem dnevnem urniku.

Marjeta Kovač, Gregor Jurak
Fakulteta za šport

Novo leto je vedno prelomnica, polna zaobljub. Takrat naredimo obračun s časom, s samim seboj in svojimi izzivi. Jih imate? Mogoče bi si za naslednje leto zastavili nov izziv, povezan z vašim dobrim počutjem. Pomislite, kaj vas osrečuje. Gotovo to, da ste zdravi in zadovoljni v »svoji koži«. Da lahko z lahkoto premagujete napore in se soočate z novimi izzivi. Da ste skupaj z otroki in se imate preprosto lepo. Za vse to pa si morate najprej vzeti čas. Čas ne sme biti vaša ovira. Postanite dober načrtovalec časa. Poleg vseh obveznosti vsak dan načrtujte gibanje, to preprosto ne sme umanjkati v vašem dnevnem urniku. Že zjutraj si vzemite vsaj 15 minut časa za lahkotno pretegovanje. Lahko greste v službo peš ali s kolesom? Če se le da, se odločite za tak način prihoda na delo. Prečrtajte uporabo dvigala, če živite ali delate v višjih nadstropjih. Stopnice so odličen pripomoček za to, da ohranjate svojo telesno pripravljenost. Stanujete blizu površin, ki vam omogočajo vadbo na prostem? Vsakodnevna hitrejša hoja, če je le mogoče po strmini, naj vas zadiha. Začutili boste, kako strmina odlično »prezrači« vaša pljuča in pospeši bitje srca. Imate v bližini doma trim stezo ali fitnes na prostem? Izkoristite ga za vadbo tako, da sledite navodilom ob posamezni vadbeni postaji. Če ste premalo disciplinirani, se vpišite v organizirano, strokovno vodeno vadbo. Koliko časa že niste plesali ali igrali odbojke? Skoraj v vsakem kraju je nekaj ponudbe, le poiskati jo je treba in se zaobljubiti, da boste vadili redno. Blagodejni učinki gibanja bodo vidni ne le na vašem telesu, temveč tudi v vašem bolj optimističnem pogledu na življenje.

Kaj pa otroci? Načrtujte skupne, športno dejavne počitnice. Predvsem pa malčkom dajte svobodo in jih v novem letu ne omejujte s prepovedmi, česa ne smejo in na kaj morajo vse paziti. Več časa bodo zunaj, po možnosti na kakšnem »adrenalinskem« drevesu z velikimi, močnimi vejami ali pa bosi na mehkih gozdnih tleh ali ob prodnatem obrežju reke, bolj bodo vzljubili naravo in preživljanje prostega časa na zanimiv način. Če imate najstnike, pa razmislite o njihovi vključitvi v katerega od popularnih športov, kot so plezanje po plezalnih stenah, rolkanje ali gorsko kolesarjenje. Bo šlo? Gotovo, le dosledni in vztrajni morate biti. Želimo vam vse dobro v novem letu in seveda izpolnitev vaše novoletne gibalne zaobljube.

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač