X

Otroci ne morejo sami popraviti posledic kovid izolacije!

  • 23. 04. 2021 11:07:00
  • Nazaj
Otroci ne morejo sami popraviti posledic kovid izolacije!

Včeraj je na Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino v Državnem zboru potekala 5-urna obravnava o slabšanju gibalnih sposobnosti in naraščanju debelosti otrok ter o posledicah epidemije za slovenski šport.

»Za 18 odstotkov je v času izolacijskih ukrepov padla gibalna učinkovitost naših otrok. In če bodo, ko odrastejo, na trg delovne sile vstopili 'le' z 10 odstotno nižjo delovno učinkovitostjo, ki bo seveda posledica v tem času zamujenega razvoja, to pomeni, da bo ta generacija otrok vsako leto za pol milijarde manj denarja prinesla podjetju, državi, kot če bi bili tako fit, kot pred korono. Zato je treba gledati naprej. Ker oni, otroci so tisti, ki bodo morali popravljati škodo za nami. Nenazadnje celo skrbeti za nas,« so samo nekateri zaskrbljujoči podatki iz naših raziskav, ki jih je odboru predstavil izr. prof. dr. Gregor Starc s Fakultete za šport.

Zato so čimprejšnji sistemski intervencijski ukrepi nujni, je še poudaril. Saj se nikjer na svetu še ni zgodilo, da bi lahko posledice, ki jih je na otrocih pustila kovid izolacija, popravili sami, doma. Odboru smo zato predstavili naše predloge COVID-19 FITbarometra, a po pestri politični razpravi dogovora o sprejetju kakšnega od predlaganih ukrepov žal (še) nismo dosegli. Je pa odbor sprejel sklep, da MIZŠ vsaj obravnava naše predloge.

Vsekakor je ob tem treba pohvaliti tudi, da je to prva politična razprava o naših predlogih. Sedaj je na potezi ministrstvo.  

S katerim smo danes nadaljevali sestanek, ki smo ga začeli v ponedeljek, o okrožnici ministrstva s pozivom vsem šolam k meritvam za ŠVK in posredovanju njihovih podatkov Fakulteti za šport. Obdelani podatki jim bodo namreč v veliko pomoč pri nadaljnjem ukrepanju za zboljšanje telesnih zmogljivosti njihovih šolarjev. Na sestanku smo tako dogovorili nadaljnje korake za uskladitev, zato verjamemo, bo na šole kmalu poslana ta tako težko pričakovana in želena informacija.

Z veseljem tudi sporočamo, da so z novim vladnim odlokom odpravljene nekatere omejitve pri izvajanju športne vadbe. Po novem se treningi lahko izvajajo za vse skupine športnikov brez izjem, a ob upoštevanju priporočil NIJZ in panožnih protokolov.
Odlok prav tako dovoljuje izvajanje vseh športnih tekmovanj, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov ne glede na starostne kategorije športnikov in kakovostno raven.
Športno rekreativno vadbo je še naprej dovoljeno izvajati individualno oziroma v skupinah do 10 oseb pri čemer minimalna medosebna razdalja med izvajanjem športne dejavnosti ni več določena.

Zaradi vsega navedenega smo dvignili ocene na barometru, ki je prvič zasijal v oranžni barvi.

Razpravo na Odboru za izobraževanje, znanost, šport in mladino v DZ si lahko v celoti ogledate na:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/seje-odbora-za-izobrazevanje-znanost-sport-in-mladino/174770588 -