X
Arhiv po mesecu: 2018-6Nazaj
Šola izvaja številne športne dejavnosti, tako v šoli kot zunaj nje. Pri tem se sooča z varnostnimi in strokovnimi zahtevami, zakonodajo, pritiski staršev in komercialno ponudbo zavarovalnic, športnih sredin in turističnih ponudnikov. Odgovornim se pojavlja vrsta dilem, pri čemer trepetajo, ali kljub trudu delajo kaj spornega. Predstavljamo naše strokovno mnenje glede tovrstnih vprašanj, pri čemer velja opozoriti, da se normativno opredeljena izhodišča spreminjajo.
Dileme pri izpeljavi šolskih športnih dejavnosti
Spanje pomembno vpliva na zdravje otrok in mladostnikov. Dober spanec zagotavlja boljšo pripravljenost za umsko delo, večjo produktivnost, normalni kognitivni razvoj, manjše tveganje za prekomerno prehranjenost in boljšo pripravljenost za gibalno dejavnost.
Koliko spanja potrebuje vaš otrok oz. mladostnik?
Iz strokovnega vidika otrok potrebuje za vsako vrsto športne dejavnosti posebno obutev (npr. za igre v dvorani, za tek v naravi, za gimnastiko), ker je najprimernejša za način gibanja, najbolj zdrava in zagotavlja ustrezno varnost. Vendar pa zaradi socialnih okoliščin mnogih družin tega v šoli ne smemo zahtevati. Že tako ali tako postaja šport v šoli za številne učence sredstvo izključevanja in ne vključevanja.
Kakšni športni copati so primerni za šolsko športno vzgojo?
Greste ob prvi priložnosti z otrokom v naravo, na svež zrak in veliko dozo gibanja? Obiskuje vaš najstnik športne dejavnosti? Potem uspešno kljubujete dejstvu, da se današnji otroci in mladostniki vse manj spontano gibajo, in vsem posledicam, ki pritičejo zraven.
Zakaj je tako pomembno, da se otrok oz. mladostnik čim več giba?
Presnovni sindrom je skupek več zdravstvenih stanj, ki so že vsaka zase razlog za pogostejši pojav bolezni srca in žilja ter sladkorne bolezni. Vzroki zanje segajo že v otroštvo. Gibalna dejavnost otroka igra pomembno vlogo pri njihovem preprečevanju.
Presnovni sindrom – kaj je to?
Ker naj bi bilo kakovostno šolanje pravica vsakega otroka, je prav, da kot družba zagotovimo, da ima vsaka šola primerno športno dvorano, urejena zunanja igrišča in pripomočke, ki lahko pospešijo otrokov gibalni razvoj.
Športna vzgoja v ustreznem okolju naj bo dostopna vsem otrokom
Telesna in gibalna dejavnost sta sopomenki. Po drugi strani športna dejavnost označuje del gibalne dejavnosti, ki ima običajno največje koristi za otrokovo zdravje. Preberite, zakaj!
Telesna, gibalna ali športna dejavnost?
Večini šolarjem so športniki vzor. Niso pa vsi taki. Nekateri ob športnih dejavnostih pravijo, ne znam, ne zmorem, nočem. Predstavljamo, kako jim lahko pomagate, da ne bi bili zaradi tega izločeni iz vrstniške igre.
Kako pomagati otroku, če mu pri športu ne gre?
Športna vzgoja je zaradi svoje drugačnosti v primerjavi z drugimi šolskimi predmeti in otrokove potrebe po gibanju daleč najbolj priljubljen šolski predmet v osnovni in srednji šoli. Seveda pa so tudi otroci in mladostniki, ki jim ta predmet ni všeč. Največkrat so razlog negativne izkušnje.
Športna vzgoja je najbolj priljubljen šolski predmet. Kaj pa, če jo šolar vseeno ne mara?
Aerobna vzdržljivost je zelo pomembna za zdravje otroka! Zmanjšuje njegovo utrujenost ob naporih, aerobna vadba pa ugodno vpliva na njegovo duševno zdravje, saj izboljšuje njegovo razpoloženje in samospoštovanje. Pozitivno vpliva tudi na njegovo šolsko uspešnost. S pravilno vadbo jo lahko pomembno izboljšamo, zato predstavljamo osnovne zakonitosti tovrstne vadbe.
Tudi starši lahko vplivajo na aerobno vzdržljivost otrok
Stran 1 od 2 PrvaPrejšnja [1]2 Zadnja

Kategorije

Navodila za avtorje

Navodila za avtorje prispevkov so dostopna tukaj.

SLOfit nasvet, spletna revija za praktična vprašanja s področja telesnega in gibalnega razvoja
ISSN 2591-2410
Izdajatelj: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za šport
Odgovorna urednika: prof. dr. Gregor Jurak in prof. dr. Marjeta Kovač
Tehnični urednici: asist. Kaja Meh in doc. dr. Jerneja Premelč

Izdajo te publikacije sta omogočila sofinanciranje Fundacije za šport in Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.